SAD i EU sklopili novi ugovor o špijunaži

Korisnici se boje da se njihovi lični podaci kompromitiraju na društvenim mrežama (Reuters)

U Briselu je u utorak formalno usvojen novi dogovor o transferu i zaštiti ličnih podataka između Evropske unije i SAD-a, nakon što je prije nekoliko mjeseci Evropski sud pravde u Strasbourgu odbacio raniji aranžman zbog mogućeg nadzora komunikacije od američkih obavještajnih službi, javlja AP.

EU i SAD tvrde da novi “Štit privatnosti” američkim kompanijama, uključujući Facebook i Apple, nameće strože obaveze čuvanja ličnih podataka pojedinaca – od njihovih zdravstvenih podataka, do aktivnosti na društvenim mrežama.

Novi aranžman će stupiti na snagu 1. augusta, ali oni koji ga kritiziraju tvrde da nije dovoljno dobar, da ne štiti dovoljno korisnike, kao da i dalje omogućava američkim agencijama praćenje podataka privatnih lica i da se, baš zbog toga, u budućnosti može očekivati još jedan sudski proces.

Jasni uslovi špijuniranja

Američka vlada je obećala da će bilo kakav pristup vlasti ličnim podacima, zbog nacionalne bezbjednosti, po novom aranžmanu biti uređen “jasnim uslovima, ograničenjima i nadzorom”, kao i da “neće biti moguć generalni pristup podacima”.

Ovim se potencijalno završava period neizvjesnosti za kompanije poslije odluke Evropskog suda pravde u oktobru da je raniji dogovor, nazvan “Sigurna luka”, nevažeći, jer ne štiti dovoljno korisnike i potrošače kada se njihovi podaci skladište u SAD-u.

Taj dogovor, koji je koristilo oko 4.500 kompanija, omogućavao je lak transfer podataka iz EU-a, zato što su američke kompanije obećavale zaštitu privatnosti ekvivalentan onoj u EU.

No, presuda Evropskog suda pravde je otvorila mogućnost da povjerenici za zaštitu ličnih podataka budu prepravljeni žalbama građana, koji su zabrinuti za zaštitu svoje privatnosti.

Izvor: Agencije