Video: Solarni avion završio put preko Atlantika

Eksperimentalni avion na solarni pogon Solar Impulse 2 sletio je u Španiju, čime je, poslije skoro tri dana leta, okončao put preko Atlantika.

Avion švicarske prozivodnje sletio je u Sevillu nešto poslije 7.30 sati po lokalnom vremenu u četvrtak.

Krenuo je prije tri dana sa međunarodnog aerodroma “John F. Kennedy” u New Yorku i ovo je najduži put koji je prešla jedna letjelica na solarni pogon, prenijele su agencije.

U rekordnom pokušaju da obiđe svijet bez ijedne kapi goriva, avion na solarni pogon krenuo je na prvo putovanje u martu iz Abu Dabija, a u nastavku puta je svraćao u Oman, Mijanmar, Kinu i Japan.

U aprilu je sletio u Kaliforniju, pošto je uspio preletjeti Tihi okean.

Let preko Tihog okeana je bio najopasnija dionica čitavog puta oko svijeta, zato što na njoj nema mjesta na kojima bi avion mogao sletjeti u slučaju vanredne potrebe.

Let uz pomoć sunčeve energije

Projekat promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju finansiraju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji se izmjenjuju u upravljanju avionom i nadaju da će završiti put tamo gdje su ga i počeli, u Abu Dhabiju.

Avion SI2, koji leti uz pomoć sunčeve energije, pogonsku snagu crpi iz 17.000 solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra.

Prosječna brzina je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj leti 8.500 metara.

Ukupno je prešao 35.000 kilometara.

Izvor: Agencije