Svjetske IT kompanije zapošljavaju region

U Srbiji je otvorena još jedna IT kompanija. “Symphony”. Firma do nedavno poznata kao Devlogic, nakon 10 godina uspješnog poslovanja u San Francisku, Amsterdamu i Sarajevu, nedavno je otvorila poslovnicu i u Srbiji. Ta BH firma bavi se programiranjem i izradom softvera za Google, NASA-u, i ručne satove sa andorid platformom. Nude posao za 60 programera iz regiona.

Ima samo 20 godina i prosjek ocjena 10 na Računarskom fakultetu u Beogradu. Ivan Dejković sa republičkog takmičenja u matematici ima dvije nagrade, a među prvima je dobio posao u ovoj BH IT kompaniji. Programira od 11 godine.

„Oduvek su mi bolje išle prirodne nauke, matematika mi je oduvek bila zanimljiva još pri kraju osnove škole sam počeo sam da se bavim programiranjem I ti mi je bilo nazanimljivije gde sam našao primenu u nečemu konkretnom. Nisam razmišlja o odlasku iz Srbije, možda o nekoj praksi tromesečnoj, ali ne I da zauvek ostanem negde“, rekao je Ivan Dejković, programer IT kompanije Symphony.

Nezaposlenih u Srbiji je mnogo, a malo onih koji nude radno mjesto. Symphony čeka 60 programera. Kažu da dolaze u Srbiju u potrazi za znanjem koje, u informacionim tehnologijama, posjeduju mladi iz cijelog regiona.

„Smatramo da ako ljude angažujemo i pružimo im priliku i dobre uslove, možemo da uradimo nešto što je dobro za zajedicu, a to je da zadržimo naše ljude ovde, I ne samo to demo i korak dalje da pokušamo ljude koji su već otišli, da se jednostavno sada vrate i ovde budu okruženi ljudima, da imaju uslove rada kakve su uobičajeni za neke razvijene zemlje“, navodi Ivan Dragošan, direktor Sympohony Beograd.

Veliki projekti u planu

Čekaju ih projekti za najveće svjetske kompanije.

Među njima je izrada softverskih rješenja za Google naočale koje će se primjenjivati u medicini, Filip satovi sa djecu, koji imaju mogućnost poziva, panik taster i GPS signal za lociranje, kao i naočale za NASU-u za rad na svemirskim stanicama. 

Osim standardnog radnog prostora, zaposleni imaju odjel za opuštanje.

„Kao i u većini IT kompanija u svetu i u Symphonyju se zaposlenima nudi prostor za rekreaciju, stoni tenis, stoni fudbal i teretana“, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Srđan Todorović je programer iz Beograda. Kaže da je imao ponude iz inostranstva, ali ih je odbio. Smatra da je bolje biti kod kuće i trošiti platu programera sa Zapada.

„Kada pogledate oko sebe svuda je neko parče softvera u bilo kom uređaju svuda je oko nas. Prosto postaje to deo svakodnevnog života, počevši od telefona koji svi nosimo I uvek ih imamo ulaze satovi na tržište, naočare, sve je u tome, tako da posla ima za programere gde kod da se okrenete“, kazao je Srđan Todorivić, programer IT kompanije Symphony.

Ova kompanija, koja posluje od 2006. sa razvojnim centrom u Sarajevu, osim rada za klijente iz Silikonske doline, planira i realizaciju projekta za preventivno liječenje na osnovu analize genetskog koda.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO