Infografika: Najpopularnije društvene mreže

Facebook mobilnu aplikaciju mjesečno koristi čak 1,51 milijardi korisnika (EPA)

Davno su prošli dani kada je na društvene mreže gledano kao na gubitak dragocjenog vremena. Danas su socijalni mediji veliki biznis, a kompanije se natječu da ovim putem privuku što više kupaca i spremne su za to dati i mnogo novca.

Mjesečni broj aktivnih korisnika najvažniji je u ovom poslu i ključni je indikator popularnosti ali i vrijednost određene mreže.

Facebook je ubjedljivo prvi na listi najpopularnijih sa 1,65 milijardi aktivnih korisnika u jednom mjesecu i da je ova društvena mreža država, bila bi najmnogoljudnija, sa populacijom većom nego u Kini. Impresivna je i brojka od 1,51 milijardu korisnika mjesečno, koji ovoj mreži pristupe putem mobilnih telefona.

Na drugom mjestu je YouTube, sinonim za video i najveći pretraživač nakon Googlea. Mjesečno se na ovoj stranici pregleda više od šest milijardi sati videa, a da je država bila bi treća po broju stanovnika, odmah iza Kine i Indije.

Instagram, mreža za objavljivanje fotografija, za kratko vrijeme stekla je veliki broj korisnika i dalje raste, a iza leđa je ostavila i popularni Twitter.

U grafikonu ispod pogledajte koje su društvene mreže najpopularnije. Brojke su izražene u milionima.

Izvor: Društvene mreže