Google ljepilom štiti pješake

Pješak u slučaju udesa ostaje zalijepljen za vozilo, umjesto da padne na kolovoz (EPA)

Američka internet kompanija Google podnijela je zahtjev za patentiranje ljepljive supstance pogodne za nanošenje na karoseriju svojih automobila bez vozača, kako bi pješak u slučaju nalijetanja ostao zalijepljen za vozilo, umjesto da bude odbačen od siline udarca ili da bude pregažen.

U ovosedmičnom zahtjevu se navodi da specijalno ljepilo može da se nanese na haubu i zadnji dio automobila.

Djeluje slično lljepilu za hvatanje muha i drugih insekata, te pješak u slučaju udesa ostaje zaljepljen za vozilo, umjesto da padne na kolovoz.

“Ljepilo vezuje pješaka za automobil dok se on ne zaustavi, tako da se može izbjeći sekundarni udar pješaka o tlo ili neki drugi objekt”, navedeno je u zahtjevu, prenosi Beta.

Zaštita pješaka

Po obrazloženju kompanije, pješaci koje bi udario tako opremljen automobil bili bi pošteđeni dodatnih povreda i ne bi ih mogla pregaziti druga vozila.

Direktor automobilske kompanije Fiat Chrysler Sergio Marchionne je početkom maja rekao da će se automobili bez vozača naći na putevima u narednih pet godina, poslije potpisivanja ugovora sa Alphabetom, majkom-kompanijom Googlea.

Alphabet je objavio da je naručio stotinjak uzoraka hibridnih vozila modela Chrysler Pacifica koja će biti podvrgnuta testiranju u okviru projekta vozila bez vozača Google Car.

Google je 2009. godine započeo testiranje tehnologije samoupravljajućih vozila na modelu Toyota Prius, a projektom će biti obuhvaćeno gotovo 70 vozila različitih marki, među kojima i Googleovo vozilo predstavljeno 2014. godine.

Izvor: Agencije