Video: Panoramska šetnja Međunarodnom svemirskom stanicom

Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala je interaktivne panoramske videosnimke, koji gledaocu omogućuje da u stilu Google Street Viewa istraži module Međunarodne svemirske stanice.

Zarya

Modul Zarya je prvi modul stanice koji je lansiran 20. novembra 1998. godine. Poznatiji kao Funkcionalni kargo odjel, ovaj modul se sada najviše koristi za skladištenje.


Unity (Node1)

Drugi modul, Unity, lansiran je 04. decembra  1998. godine i pripojen je ruskom Zarya modulu dva dana kasnije. Tako je napravljena baza Međunarodne svemirske stanice. Poznat i pod imenom ‘Node 1’, ovaj cilindrični modul ima šest priključnih otvora na koje se mogu spojiti druge svemirske letjelice ili moduli.


Zvezda

Treći, tzv. ruski modul Zvezda, lansiran je 12. jula 2000. godine. Služi za održavanje životnih funkcija stanice i sjedišta posade. Svih pet Evropskih automatizovanih vozila za prevoz su spojeni na ovaj modul. ESA-ina astonautkinja Samantha Cristoforetti je snimla fotografije tokom Futura misije u 2015. godini. Na slici se vidi njen kolega Gennady Padalka.


Destiny

Destiny je četvrti modul Međunarodne svemirske stanice koji je lansiran u februaru 2001. pomoću svemirske letjelice Atlantis.

Taj američki modul, prema riječima Cristoforetti, predstavlja srce takozvanog neruskog dijela ISS-a.

Njegova uloga se najviše očituje u provođenju eksperimenata iz raznih naučnih oblasti, uključujući biologiju i fiziku, te sadrži policu za paljenje tekućina u bestežinskom prostoru, odnosno jedina mjesta na stanici na kojima je dozvoljeno paljenje vatre u osiguranim i strogo kontroliranim uvjetima.

Izvor: ESA


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO