Video: Gradnja Appleovog ‘svemirskog broda’

Apple je objavio novi video u kojem se prikazuje kako napreduje izgradnja njegovog sjedišta, odnosno kampusa, kojeg mnogi nazivaju “svemirski brod”. 

Jedan od posljednjih projekata na kojima je Steve Jobs radio prije smrti bilo je Appleovo novo sjedište koje su mnogi nazvali dizajnerskim remek-djelom koje neodoljivo podsjeća na svemirski brod, pišu agencije. 

Jobs je novo Appleovo sjedište zamislio kao veliki prsten sa staklenim zidovima u čijem će središtu biti velika zelena površina u kojoj će zaposleni moći da se odmaraju i uživaju, a sam kompleks trebao bi da ima i pozitivan utjecaj na okolinu, jer će se napajati iz 100 obnovljivih izvora energije i imat će jednu od najvećih solarnih elektrana na svijetu.

Kampus se gradi u gradu Cupertino u Kaliforniji. Imat će kružni oblik, a zauzimat će površinu od skoro 280.000 metara kvadratnih. Kampus je projektirao britanski arhitekta Norman Foster.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Sredinom prošlog mjeseca američkom tehnološkom divu Appleu sud je naredio da istražiteljima FBI-ja dozvoli pristup podacima na telefonu koji je koristio Syed Rizwan Farook. Farook i njegova žena su u decembru 2015. u kalifornijskom gradu San Bernardinu usmrtili 14 ljudi prije no što su poginuli u razmjeni vatre s policijom. Apple je odbio takvu vrstu […]

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO