Odgođeno prvo lansiranje rakete sa Vostočnog

Putin će ostati na kosmodromu dok se ne bude tačno znalo hoće li uslijediti novi pokušaj za 24 sata (Reuters)

Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a, prvo uopće s novog kosmodroma Vostočni na krajnjem istoku Rusije, odgođeno je u srijedu za 24 sata, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

“Došlo je do automatske obustave lansiranja”, kazao je direktor agencije Igor Komarov, pojašnjavajući da se aktivirao “automatiziran sistem kontrole”. Automatska naredba za obustavu lansiranja pokrenuta je dvije i po minute prije zakazanog vremena, dodao je Komarov.

Novi pokušaj lansiranja Sojuza, koji bi u orbitu trebao ponijeti tri satelita, predviđen je za četvrtak.

Tehnička greška

“Postoje svi razlozi da se vjeruje kako ćemo u roku 24 sata ispraviti tehničku grešku”, rekao je Komarov. Lansiranju je trebao prisustvovati i predsjednik Rusije Vladimir Putin, potvrdio je njegov glasnogovornik Dimitrij Peskov.

“Putin je prvo stigao u Blagoveščensk, a potom se uputio u Vostočni kako bi prisustvovao lansiranju. Predsjednik je odlučio ostati na kosmodromu dok se ne bude jasno znalo hoće li uslijediti novi pokušaj za 24 sata”, rekao je Peskov.

Gradnja kosmodroma koštala je između četiri i 5,3 milijarde eura. Njime će Rusija smanjiti ovisnost o kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu.

Izvor: Agencije