Skriveni razgovori, nova opcija Vibera

Viber je jedna od vodećih aplikacija za komuniciranje na svijetu (EPA)

Viber, aplikacija za mobilne telefone koja omogućava razmjenu poruka i drugih sadržaja, uskoro će omogućiti korisnicima da sakriju bilo koju konverzaciju sa glavnog ekrana, kako niko, osim korisnika, ne bi znao da ona postoji.

Opcija “skriveni razgovori” bit će dostupna u narednim sedmicama svim korisnicima koji imaju Viber 6.0, posljednju nadogradnju popularne aplikacije.

Ovi razgovori, bilo da je riječ o “jedan-na-jedan” ili grupnim razgovorima, moći će biti dostupni samo ukucavanjem četverocifrenog PIN-a, što donosi dodatni sloj privatnosti ičnim komunikacijama korisnika ove aplikacije.

Automatska zaštita

Da bi se aktivirala opcija “skriveni razgovori”, korisnik će trebati pritisnuti ekran za informacije određene konverzacije.

Tada će tražiti uspostavljanje PIN-a, odnosno otiska prsta za korisnike operativnog sistema iOS.

Korisnici će biti obaviješteni o dobijanju poruke u skrivenom razgovoru, bez navođenja poruke ili imena pošiljatelja.

“Ovo nije obostrano, odnosno ukoliko jedan korisnik skrije konverzaciju, ništa se neće promijeniti na drugoj strani konverzacije”, navodi se u saopćenju Vibera.

Korisnici će biti, također, automatski zaštićeni potpunom enkripcijom čim nadograde svoj Viber posljednjom verzijom programa – v6.0 ili više.

Više od 711 miliona korisnika

Oni korisnici koji su instalirali Viber na iPad, tablet uređaj s Android operativnim sistemom ili na personalni računar, dobit će zahtjev za novo povezivanje sa svojim telefonom uz pomoć QR koda.

“Veoma smo ozbiljni kada je riječ o sigurnosti i privatnosti naših korisnika i ključno nam je da se osjećaju sigurno i zaštićeno kada koriste Viber. Zbog toga smo dugo radili na posljednjoj nadogradnji, kako bi bili sigurni da naši korisnici imaju najsofisticiraniju zaštitu koja je dostupna i maksimalnu kontrolu nad svojim komunikacijama. To će nam i dalje biti prioritet u vremenu razvoja digitalnih komunikacija”, izjavio je direktor Vibera Michael Shmilov.

Viber je jedna od vodećih aplikacija za komuniciranje na svijetu, ima više od 711 miliona jedinstvenih korisnika širom planete.

Izvor: Agencije