Sony prestaje prodavati Beta-max kasete

Jedna od prvih verzija videokasete odlazi u historiju. Iz kompanije Sony objavili su kako više neće prodavati popularnu Beta-max magnetnu traku u Japanu, jedinom preostalom tržištu gdje se donedavno prodavala.

Popularnu Betu pregazio je tehnološki razvoj. Prije 40 godina, kada su se pojavili prvi videorekorderi, industrija je tražila standardiziranu veličinu trake, a Beta je pokupila prve simpatije. Proizvodio ju je japanski gigant Sony, a podržavao ostatak japanske industrije.

No, tada se pojavio model VHS kojeg su proizvodili svi Sonyjevi rivali. Verzija VHS je brzo preuzela tržište i ostatak priče je historija.

Kraj formata

Mlađe generacije još prepoznaju VHS, koju su možda vidjeli na policama svojih roditelja ili starijih rođaka, ali Betu – ne.

Sony je proizveo posljednji čitač Beta-max kaseta 2002. godine, da bi 2013. prestao proizvoditi te kasete.

Sada, isporukom posljednjih zaliha iz skladišta, označen je kraj formata koji je, barem nakratko, nagovijestio zlatno doba videokaseta.

Beta će svoje mjesto naći u muzejima širom svijeta i u sjećanjima ljudi koji imaju dovoljno godina da pamte da je nešto ovako uopće i postojalo.

Izvor: Al Jazeera