Hubble snimio centar naše galaksije

Pomoću Hubblea, naučnici su dobili najtačniji uvid u planete našeg Sunčevog sistema (nasa.gov)
Pomoću Hubblea, naučnici su dobili najtačniji uvid u planete našeg Sunčevog sistema (nasa.gov)

Novi snimak teleskopa Američke svemirske agencije (NASA) pokazuje bogati zvjezdani skup koji sadrži više od pola miliona zvijezda.

NASA navodi da se radi o najgušćem zvjezdanom jatu u našoj galaksiji.

Velik dio svjetlosti koju emitiraju ta nebeska tijela ima formu infracrvenog zračenja, pa su naučnici Hubbleove snimke pretvorili u vidljive boje. Ipak, snimak prikazuje velike oblike plina i prašine – “toliko debele da ih Hubble svojim infracrvenim senzorima nije mogao probiti”, navodi NASA u saopćenju za medije.

Zvjezdano jato je 27.000 svjetlosnih godina udaljeno od nas, a Hubbleov snimak sastavljen je od devet odvojenih snimaka, koji pokriva udaljenost od 50 svjetlosnih godina, odnosno 450 triliona kilometara.


Izvor: Nasa.gov

Milion fotografija

Od lansiranja Hubble je iz orbite, udaljene od Zemlje 540 kilometara, poslao više od 1,2 miliona fotografija.

Teleskop kruži iznad Zemljine atmosferske sumaglice i njegova preciznost može se uporediti sa posmatranjem svitaca u Japanu sa istočne obale Sjeverne Amerike.

Pomoću Hubblea, naučnici su dobili najtačniji uvid u planete našeg Sunčevog sistema, prvi put identificirali planete van njega i došli korak bliže utvrđivanju veličine svemira.

Izvor: Agencije


Povezane

Već 25 godina stručnjaci i ljubitelji astronomije uživaju u jedinstvenom pogledu na zvijezde. Smatra se jednim od najvećih dostignuća NASA-e. Fotografije dalekih galaksija i svemira koji se širi naučnicima su omogućile bolje razumijevanje prostora i vremena.

Na fotografiji se vide ‘dva narandžasta oka, bijeli okrugli nos’ i lukovi svjetla koji izgledaju poput osmjeha te djelomične konture lica.

17 Feb 2015
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO