Korisnici Mac računara na udaru opasnog virusa

Virusom je zaražena aplikacija za razmjenu podataka Transmission (AP)

Korisnici Mac računara našli su se prvi put na udaru ransomwarea, jedne od najopasnijih malicioznih aplikacija.

Ovo je prvi poznati slučaj napada u kojem se Appleov desktop operativni sistem našao na udaru hakera koji traže otkupninu.

Nedavno otkriveni virus “KeRanger” zaključava sve podatke na računaru, nakon čega napadači traže otkupninu od vlasnika, kako bi ponovno mogli pristupiti podacima.

Appleov Mac OS X operativni sistem je do sada bio poznat kao gotovo imun na bilo kakvu vrstu napada. Pogotovo se to odnosilo na komparaciju s Microsoft Windows operativnim sistemom.

Ipak, ransomware je uspio pronaći put u Mac OS X posredstvom Transmission BitTorrent klijenta, koji je zaražen malicioznim softverom.

Uplata u bitcoinu

Ransomware je način napada na računar kojim se, pojednostavljeno rečeno, kriptiraju podaci na korisnikovom hard disku, a da bi ih se “otključalo”, napadači traže otkupninu.

Neimenovani pojedinac morao je platiti nešto više od 400 američkih dolara da bi mu hakeri omogućili pristup podacima. Uplata je izvršena u bitcoinu, zbog čega je teže ući u trag napadačima.

“KeRanger” se na računar instalira zajedno s “matičnom” aplikacijom i nakon aktivacije kriptira sve podatke, što dovodi do toga da je računar potpuno neupotrebljiv.

Na službenoj internetskoj stranici Transmission aplikacije objavljeno je kako su svi korisnici koji imaju instaliranu verziju 2.90 ili 2.91 potencijalno u opasnosti i savjetuje se da odmah instaliraju verziju 2.92 koja je “očišćena” od malicioznog softvera.

Apple je kazao Reutersu da je poduzeo korake kako bi se onemogućio rad ovog softwarea. Ta kompanija je povukla digitalni certifikat koji je dozvolio aplikaciji da se sama instalira na računarima, saopćeno je iz Applea.

Izvor: Agencije


Povezane

Sredinom prošlog mjeseca američkom tehnološkom divu Appleu sud je naredio da istražiteljima FBI-ja dozvoli pristup podacima na telefonu koji je koristio Syed Rizwan Farook. Farook i njegova žena su u decembru 2015. u kalifornijskom gradu San Bernardinu usmrtili 14 ljudi prije no što su poginuli u razmjeni vatre s policijom. Apple je odbio takvu vrstu […]

Published On 06 Mar 2016
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO