Roboti glavne zvijezde foruma u Ljubljani

Zadnji je dan Evropskog foruma robotike, koji se ove godine održava u Ljubljani. Posjetioci i zainteresirana stručna i poslovna javnost imali su prilike upoznati se s novitetima i brojnim zanimljivostima na području robotike, a svoje je proizvode predstavilo je tridesetak najuspješnijih proizvođača.  

Robot Tiago je jedna od glavnih zvijezda ovog foruma. Dizajniran je i programiran za njegu starijih osoba. Na njegovu se razvoju radi godinu i po dana. Uz daljnji napredak tehnologije, kroz nekoliko godina njegove bi usluge mogle biti primjenjive i u svakodnevnom životu.

“Njegov glavni zadatak bit će pomoć u zdravstvenoj zaštiti za starije osobe. Za time se pokazuje potreba i ovakav robot mogao bi imati važnu ulogu”, navodi se iz Pal Roboticsa.

Od robota kućnih pomagača, istraživača, sve do industrijskih. Na jednom mjestu tridesetak najuglednijih evropskih robotičara. Zagrebački fakultet elektronike i računarstva predstavio je prototip podvodnog robota.

Ulaganje od 700 miliona eura

“Projekt koji predstavljamo sastoji se od površinskog vozila, podvodnog vozila i ronioca. Sve troje komunicira, ronilac sa sobom ima tablet u podvodnom kućištu, gdje vidi svoju poziciju na Google karti, može slati poruke tako da smo stalno u kontaktu”, rekao je Goran sa Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu.

Iako je riječ o specijaliziranom forumu, izlagači se maksimalno trude robotiku približiti običnim ljudima. U skladu sa zadanim računalnim uputama, robot samostalno izdvoji podvozje, karoseriju automobila i za manje od minute proizvod je gotov. No, takva tehnologija za sada je dostupna za jednostavnije procese.

“Izvedena je demonstracija kako bi u budućnosti mogli izgledati proizvodni procesi. Korisnik će sam zamisliti svoj proizvod, a proizvodna linija taj će proizvod sama napraviti, svakom po željama”, navodi Jure Skvarč iz kompanije Kolektor.

Da bi taj cilj bio ostvaren, Evropska unija ulaže veliki novac. Iz SPARK programa za civilnu robotiku u iduće četiri godine izdvojit će blizu 700 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera