Video: Igraonica virtualne realnosti

U Kopenhagenu je pokrenuta prva igraonica koja korisnicima nudi mogućnost uživanja u virtualnoj realnosti. Simon Lajboschitz i njegov tim u igraonici Khora kažu da su pokrenuli prvu prodavnicu virtualne realnosti u svijetu.

Grupa danskih poduzetnika pokušava da javnosti predstavi virtualnu realnost onim što nazivaju prvim svjetskim izložbenim prostorom za VR.

Simon Lajboschitz i njegovi saradnici su u Kopenhagenu otvorili privremenu prodavnicu nazvanu Khora.

“Mi smo na samom početku, gdje ljudima prvi put pokazujemo virtualnu realnost i stvaramo mali tornado, koji će s vremenom prerasti u pravi cunami novih stvari”, poručio je suosnivač Khore, Simon Lajboschitz.

Ponuda za sve

Khora je svojevrsna igraonica koja nudi sve, od jednostavnih Google Cardboard i Samsung Gear VR uređaja, do naprednijeg Oculus Rifta.

Uz pomoć uređaja koji se stavljaju na glavu, te korištenjem slušalica, korisnici se prebace u drugačiji svijet.

“Teško je to opisati riječima, ovo je kao neko vizualno putovanje”, ocijenio je korisnik Hans Ernst Lassen.

“Iznenada se nađete na potpuno drugačijem mjestu. Također, vi nestanete, i vizualno i kada je zvuk u pitanju, u drugom svijetu”, dodao je on.

Iako je VR još u svojim povojima, procjenjuje se da će ova industrija do 2020. godine vrijediti 30 milijardi dolara.

“Sada smo u trenutku u kojem će virtualna realnost eksplodirati od toga da je skoro ništa, kada je u pitanju novac i industrija i ljudi koji se bave time, do toga da za nekoliko godina bude ogromna, džinovska industrija”, ocijenio je Lajboschitz.

Izvor: Al Jazeera i AJ+