Sastavljeno ogledalo najvećeg teleskopa na svijetu

Najveći dio teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će nositi instrumente i štititi ih od solarne radijacije (EPA)
Najveći dio teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će nositi instrumente i štititi ih od solarne radijacije (EPA)

Teleskop James Webb će za dvije godine postati najveći i najosjetljiviji instrument za optičko proučavanje svemira, a 18 segment glavnog ogledala je već instaliran.

Teleskop bi trebao biti predstavljen 2018. godine, a cijeli projekat će koštati 8,8 milijardi dolara, prenosi Space.com

Prvo primarno ogledalo je instalirano u novembru 2015. godine.

“Naučnici i inžinjeri naporno su radili kako bi montirali segmente gotovo savršenog ogledala koje će fokusirati svjetlost objekata koje trenutno ne možemo vidjeti – atmosfere planeta, regione rađanja zvijezda i scene iz vremena stvaranja našeg svemira”, istakao je NASA-in John Grunsfeld.

Štit veličine teniskog igrališta

Šestougaoni segmenti prečnika većeg od 130 centimetara pojedinačno teže oko 40 kilograma. Jednom kada se nađu u orbiti, segmenti ogledala radit će zajedno kao jedinstveno ogledalo prečnika 6,5 metara.

Najveći dio teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će nositi instrumente i štititi ih od solarne radijacije.

NASA-ini stručnjaci će uskoro početi instalirati druge optičke komponente, ali i sprovoditi testiranja kako bi osigurali sigurno lansiranje koje je zakazano za 2018. godinu.

Teleskop će u Zemljinu orbitu poslati evropska raketa Arieane 5. Pored NASA-e i ESA-e, projektu se pridružila i Kanadska svemirska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Tanjir teleskopa bit će veličine 30 stadiona, a Kinezi se nadaju da će detektirati radio-signale te potencijalne znakove inteligentnog života.

13 Oct 2015

Zvijezda nalik Suncu u središtu, HL Tau, stara je manje od milion godina i nalazi se na 450 svjetlosnih godina od Zemlje, u sazvježđu Bika.

06 Nov 2014
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO