Rimac predstavlja ‘superautomobil stoljeća’

Nova generacija Concept One modela bit će proizvedena u osam primjeraka (Rimac-automobili.com)

Hrvatska kompanija Rimac saopćila je da će na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi, koji počinje početkom marta, predstaviti novi serijski Concept One model električnog automobila.

Konceptna verzija predstavljena je 2011. godine na sajmu u Frankfurtu. Nova generacija Concept One modela bit će proizvedena u osam primjeraka, saopćila je kompanija ne navodeći cijenu.

Serijski model raspolaže s ukupno 800 kW/1088 KS i 1.600 Nm. Pritom je ključan R-AWTW (Rimac All Wheel Torque Vectoring) sistem, koji putem brojnih senzora optimizira raspodjelu momenta za svaki točak i to 100 puta u jednoj sekundi.

Posljedica toga je dosad neviđena upravljivost, navodi se u saopćenju kompanije.

Ono što ističe Concept One je i baterijski sistem s 8450 ćelija, koje su pojedinačno nadzirane, te kojima se upravlja preko kućnog kontrolnog modula. Sistem prilikom ubrzanja može isporučiti čak 1 MW snage. 

Četiri elektromotora

“Moj cilj nije kreiranje električne verzije današnjih superautomobila. Želim iskoristiti dostupnu tehnologiju za kreiranje superautomobila koji će u mnogim bitnim segmentima biti ispred konvencionalnih rješenja. Želim kreirati superautomobil koji je primjeren 21. stoljeću”, kaže osnivač i generalni direktor kompanije Mate Rimac.

U saopćenju se navodi da u kabini nije korištena plastika, sve je izrađeno od aluminijuma, ugljeničkih vlakana i Alcantare.

Ovaj ‘superautomobil’ do 100 km/h ubrzava za 2,6 sekunde, 200 km/h postiže 6,2 sekundi, dok će 300 km/h postići za 14,2 sekundi.

Najveća brzina mu iznosi 354 km/h, poručuju iz Rimac Automobila.

Concept One pokreću četiri iznimno snažna elektromotora, po jedan za svaki točak, postavljena u centru osovina.

Platforma automobila je prilagođena ovim motorima, što je rezultiralo savršenom raspodjelom težine i iznimno niskim gravitacijskim centrom.

Izvor: Agencije