VIDEO: Virgin Galactic predstavio putnički svemirski brod

Virgin Galactic Tests Their New Tourism Spaceship

Would you go to space for vacation?

Posted by AJ+ on Friday, 19 February 2016

Britanski milijarder Richard Branson i njegova kompanija Virgin Galactic su predstavili javnosti novi putnički svemirski brod, i to 16 mjeseci nakon pada njihove letjelice u kalifornijskoj pustinji Mojave tokom probnog leta.

Ceremonija predstavljanja putničkog svemirskog broda, koji se zove Virgin Space Ship Unity, održana je u zračnoj i svemirskoj stanici Mojave, 160 kilometara sjeverno od Los Angelesa.

Bransonova jednogodišnja unuka krstila ga je flašom mlijeka. Sada ekipu Virgin Galactica očekuju brojni testovi i probni letovi, prenosi Hina.

Za nesreću Virginovog svemirskog broda, koja se dogodila 31. oktobra 2014. u kalifornijskoj pustinji Mojave i u kojoj je poginuo pilot, kao krivac označen je ljudski faktor, odnosno prerana aktivacija rotirajućih krila na repu broda, ključnog sigurnosnog mehanizma za usporavanje pri ulasku u atmosferu.

Sigurnosni alati

Taj je problem sada riješen, a uvedeni su još neki sigurnosni alati i mjere, prenosi Hina.

Virginovim svemirskim brodom upravljat će dva pilota, a moći će ponijeti šest putnika na visinu do 100 kilometara iznad zemlje. Karta za svemirsko putovanje koštat će 250.000 dolara po osobi, a osim u pogledu na planetu Zemlju i svemirski beskraj, putnici će iskusiti i bestežinsko stanje. 

Virgin Galactic nije jedina kompanija koja planira komercijalne letove u svemir. U taj posao žele se uključiti i Boeing, zatim Elon Musk (Tesla Motors) sa kompanijom SpaceX, Jeff Bezos (osnivač Amazona) sa kompanijom Blue Origin, te Paul Allen (suosnivač Microsofta) sa kompanijom Stratolaunch Systems.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO