Internetske kompanije udružuju se u borbi protiv terorizma

U okviru novog partnerstva kompanije su obećale da će razmjenjivati karakteristične komponente "najekstremnijih i najgnusnijih terorističkih fotografija i videosnimaka" (AP)

Tehnološke kompanije odlučile su preduzeti zajedničku akciju protiv terorističke propagande na internetu, pa tako Facebook, Microsoft, Twitter i YouTube udružuju snage kako bi od početka 2017. godine brže identificirale takvu vrstu propagande i spriječile njeno širenje mrežom.

Cilj zajedničkog novog programa jest uspostavljanje baze podataka o jedinstvenim digitalnim “otiscima prstiju”, odnosno karakterističnim komponentama kako bi se automatski identificirali videosnimci ili fotografije koje ove kompanije potom mogu ukloniti, prenosi AP.

Zabrinutost vlada zbog sadržaja

U okviru novog partnerstva kompanije su obećale da će razmjenjivati karakteristične komponente “najekstremnijih i najgnusnijih terorističkih fotografija i videosnimaka” koje uklone iz svojih servisa, odnosno sadržinu koja bi se kosila s njihovom politikom.

Očekuje se da će nova akcija tehnoloških kompanija biti pokrenuta u praksi početkom 2017. godine kako bi se ublažila zabrinutost vlada zbog sadržaja na društvenim mrežama za koje se smatra da sve više podstiču regrutiranje i radikaliziranje terorista, uz istovremeno balansiranje pitanja slobode izražavanja, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije