Singapur razvija saobraćajni sistem za dronove

Američka vojska je 2017. godine zabranila upotrebu dronova kineske kompanije DJI iz sigurnosnih razloga (Arhiva)
Američka vojska je 2017. godine zabranila upotrebu dronova kineske kompanije DJI iz sigurnosnih razloga (Arhiva)

Kako dronovi preuzimaju nebo iznad svijeta, vlade pokušavaju naći najbolji sistem da reguliraju njihov saobraćaj, objavila je stranica digitaltrends.

Tako sada Tehnološki univerzitet u Singapuru planira razviti saobraćajni sistem za dronove.

Singapur je grad koji napreduje u tehnološkom smislu, a političari tamo misle da je dobro da se razvije saobraćajni sistem za dronove prije nego što oni “preuzmu nebo”.

‘Otkrij i izbjegni’

Projekt univerziteta vodit će profesori Low Kin Huat i Mohamed Faisal Bin Mohamed Salleh. Već su predložena neka rješenja koja bi mogla biti dio projekta, a među njima je i sistem “Otkrij i izbjegni”, koji bi trebao biti ugrađen u dronove i područja s kojih oni polijeću i na koja slijeću.

Također je predložen sistem koji bi trebao moći izmjeriti brzinu dronova i po tome uskladiti saobraćaj, da ne bi došlo do sudara.

Najavljeno je da će naučnici također eksperimentirati s ogradama koje bi onemogućile dronovima da lete kroz zabranjene zone.

NASA je u aprilu uspješno testirala svoj sistem koji efikasno može kontrolirati saobraćaj dronova.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka tehnološka kompanija Airspace Systems je razvila bespilotnu letjelicu koja služi za ‘lov’ drugih bespilotnih letjelica.

14 Oct 2016

U Južnoj Koreji se održava prvi sajam proizvođača bespilotnih letjelica. Vojni sektor trenutno dominira tom industrijom. Analitičari tvrde da će proizvodnja i prodaja dronova ubrzano rasti u narednih 10 godina. Upotreba bespilotnih letjelica u civilne svrhe sve je veća.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO