U Francuskoj otvoren put pod solarnim panelima

Na dijelu puta postavljeno je 2.800 metara kvadratnih panelnih ploča (EPA)

U Francuskoj je danas otvoren kilometar puta prekrivenog solarnim panelima koji je država finansirala donacijom od pet miliona eura, ali ovaj poduhvat nije naišao na zdušnu podršku analitičara i pobornika obnovljivih izvora.

Oni dovode u pitanje održivost projekta i ukazuju da su standardni nakrivljeni paneli znatno jeftiniji i proizvode više struje. 

Kilometar solarnog puta otvorila je ministrica životne sredine Segolene Royal, koja ovaj poduhvat predstavila kao primjer energetske tranzicije, a oprema se proizvodi u mjestu gdje se put i nalazi, u maloj zajednici u Normandiji, Tourouvre-au-Perche, koja ima 3.400 stanovnika.

Prije nego što je otvoren dio puta pod nazivom Wattway, paneli su testirani na pet parkirališta širom Francuske.

Iako je u svijetu bilo pokušaja da se postave paneli na puteve kako bi se energija dobila bez narušavanja prirode i pejzaža, nije bilo projekata ovolikih razmjera – kako prenosi francuski Le Monde postavljeno je 2.800 metara kvadratnih panelnih ploča, javlja agencija Beta.

Silicijski listići za generiranje struje prekriveni su zaštitnom smolom koja, prema riječima partnera u Wattwayu, omogućava da po ovom solarnom putu idu svi tipovi vozila, čak i teški kamioni, a da se put ne ošteti. Pored toga, smola omogućava i dobro prianjanje guma na putu.

Tvrdnje kritičara

Inicijalno je najavljeno da bi kilometar ovog solarnog puta mogao snabdijevati energijom 5.000 domaćinstava, ali ekološka stranica Reporter prenosi da je ustvari realno da se snabdijeva samo 50 njih, a različitih informacija bilo je i u pogledu količine struje tako da je, kako prenosi Le Monde, prvo iz Ministarstva ekologije najavljena proizvodnja 17.963 kilovat sati dnevno, a onda je ovaj podatak ispravljen na 20 puta manju količinu od 790 kilovat sati.

Stručnjaci i pobornici obnovljivih izvora energije, međutim, nisu jednoglasno podržali ovaj projekat, a prije svega dovode u pitanje cijenu i efikasnost, odnosno ekonomsku održivost.

Portal Reporter donosi i zajedljive ocjene analitičara za solarne izvore iz Bloomberg New Energy Finance (Bnef).

Oni tvrde kako se čini da je solarni put sredstvo za subvencioniranje francuskih preduzeća koja proizvode opremu, a ne sredstvo za proizvodnju struje.

Osnivač Bnef-a navodi satirično da je francusko preduzeće dobilo subvenciju za izgradnju solarnog puta sa otplatom investicije od 170 godina, uz nultu mogućnost da budu komercijalno isplativi.

Postavljanju solarnih panela prethodilo je pet godina istraživanja i testova.

Izvor: Agencije