Ukradeni podaci više od milijardu korisnika Yahooa

Među ukradenim informacijama mogu biti imena, e-mail adrese, brojevi telefona i datumi rođenja klijenata (Reuters)

Kompanija Yahoo je saopćila da je 2013. bila na meti informatičkog napada koji je pogodio “više od milijardu” korisnika i kojem je prethodio napad na 500 miliona njenih korisnika.

“Yahoo misli da je neovlaštena treća strana u augustu 2013. ukrala podatke povezane s više od milijardu korisničkih naloga”, saopćila je ta kompanija, pionir interneta.

Yahoo je rekao da među ukradenim informacijama o korisničkim nalozima mogu biti imena, e-mail adrese, brojevi telefona i datumi rođenja njegovih klijenata, premda tvrdi da podaci o njihovim kreditnim karticama i bankovnim računima nisu hakirani.

Fiinansijske teškoće

“Podatci o kreditnim karticama i bankovnim računima nisu pohranjeni u sistemu koji je napadnut”, ističe Yahoo u saopćenju.

Kompanija koja je zapala u velike finansijske teškoće misli da se ovaj novi napad “najvjerovatnije” razlikuje od velikog hakerskog napada koji je otkriven krajem augusta, ali je izveden 2014. i pogodio je 500 miliona korisnika.

Ovaj novi udarac događa se u najgore vrijeme za Yahoo, koji je krajem jula prodao Verizonu svoje glavne djelatnosti (Yahoo Mail, Yahoo News) za 4,8 milijardi dolara.

Izvor: Agencije