Kreće Galileo, ‘evropski GPS’

Nakon uspješnog lansiranja četiri satelita u novembru, sistem Galileo sada u orbiti ima 18 satelita (EPA)

Evropa u četvrtak pokreće prve usluge svog sistema navigacije putem satelita – Galileo, uz obećanje preciznijeg geolociranja za korisnike i ambiciju da konkurira moćnom američkom GPS-u.

“Galileo će deset puta povećati preciznost geolociranja, a profitirat će sljedeća generacija tehnoloških proizvoda poput autonomnih vozila, umreženih aparata ili ‘inteligentne’ gradske opreme i usluga”, kaže Maroš Šefčovič, evropski komesar za energetiku, citiran u saopćenju.

Nekoliko privilegiranih, u posjedu jedinog smartphonea kompatibilnog s Galileom – Aquarius X5 Plus, španskog proizvođača BQ – moći će hvatati novi signal tokom četvrtka. Ti će pioniri moći besplatno koristiti evropski sistem kako bi pronašli apoteku, najbolji putokaz za odlazak na odmor ili podesili korake u maratonu.

Nakon uspješnog lansiranja četiri satelita u novembru, sistem Galileo sada u orbiti ima 18 satelita, a za globalnu pokrivenost potrebno ih je najmanje 24. Galileo bi trebao biti potpuno operativan od 2020. godine.

Geolociranje u centru digitalne revolucije

Do tada bi trebao poboljšati signale za automobilsku navigaciju i mobilne telefone, doprinijeti sigurnosti cestovnog i željezničkog prometa te potaknuti istraživanja i razvoj i otvaranje visokotehnoloških radnih mjesta širom Evrope.

Sve su brojniji umreženi predmeti koji se služe komunikacijskim satelitima, poput naljepnice koja omogućava geolociranje pacijenata koji boluju od Alzheimera ili oznake koja omogućava pronalaženje mjesta na kojem smo parkirali.

Saopćeno je da će za neke aparate biti dovoljno ažuriranje za korištenje nove tehnologije. No, za masovni dolazak proizvoda kompatibilnih s Galileom trebat će se još strpjeti.

“Geolociranje u centru je digitalne revolucije u toku s novim uslugama koje mijenjaju našu svakodnevicu”, ističe Šefčovič.

“Oko 10 posto evropskog bruto domaćeg proizvoda danas zavisi o sistemu pozicioniranja satelitom, a do 2030. taj bi postotak mogao porasti na oko 30 posto”, saopćio je CNES, francuska svemirska agencija.

Evropa nije u najboljoj poziciji jer već funkcioniraju američki GPS, ruski Glonass ili kineski Beidou.

“Krećemo sa zakašnjenjem, ali smo brži”, tvrdi Jean-Yves Le Gall, predsjednik CNES-a.

Izvor: Agencije