Koje su granice vještačke inteligencije?

Vještačka inteligencija postala je normalna tehnologija pomoću koje inženjeri unapređuju kompjuterske zadatke, poput prepoznavanja govora i robotike. Ali, postoji strah kako bi ona mogla biti iskorištena u opasne svrhe.

Više nego ikada, živimo u doba povezanosti.

„Ova četiri različita senzora govore mi šta se događa s mojim tijelom, sve informacije su na mom mobitelu i mogu ih dobiti kad god želim. Doslovno, on postaje vaš lični domar, upoznaje vas sve bolje i bolje i raspolaže s više informacija o vama“, ističe Sabine Seymour iz kompanije Supa.ai.

Mreža podataka

Digitalni senzori sve su manje vidljivi, odjevni materijali postali su dio mreže podataka, javlja iz Lisabona reporter Al Jazeere Tarek Bazley.

„Milijarde uređaja su u opticaju, od pomagala za fitnes do senzora klime koji snimaju i stavljaju u opticaj rijeke podataka svake sekunde. Ali, ti podaci su uglavnom beznačajni ukoliko ne mogu biti obrađeni. A tada na scenu stupaju moćni kompjuteri i ono što se naziva ‘mašinskim učenjem'“, dodaje on.

Sonny Vu, predsjednik kompanije Fossil Group, ističe: „Trebamo mentalne mišiće da se probijemo kroz sve te podatke, moramo ih vizualizirati, organizovati i klasifikovati. Naši umovi trenutno nisu sposobni za to.“

Uvidi koje ovi moćni alati za analizu i predviđanje mogu ponuditi, čine ih sve poželjnijim. Ali, mogu imati tamnu stranu, što je prošlog mjeseca prepoznao i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Stephen Hawking.

„Osim dobrobiti, umjetna inteligencija nosi opasnosti poput moćnih autonomnih oružja i novih načina za represiju mnogih ljudi. Veoma će uzdrmati našu ekonomiju i u budućnosti će moći razviti vlastitu volju“, smatra ovaj naučnik.

Mjere opreza

Trenutno umjetna inteligencija ne predstavlja očitu opasnost. Ali, stručnjaci kažu kako je samo pitanje vremena kada će postati, pa mjere trebaju biti preduzete odmah.

„Tehnologija može biti korištena na dobar ili loš način, pa ne trebamo ignorisati tu mogućnost. Umjetna inteligencija može u velikoj mjeri biti korištena za nadzor i ograničavanje privatnosti, pa je neophodno da osiguramo da se ne nađe u pogrešnim rukama“, govori Antoine Blondeau, izvršni direktor Sentient Technologiesa.

Izgleda kao da svaki novi start-up pokušava iskoristiti umjetnu inteligenciju, tako ideje postaju vidljivije i lakše je pronaći finansijera.

No, naposlijetku, svi moramo odlučiti do koje granice ćemo tehnologiji dopustiti da zavlada našim životima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO