Test na rak dojke poput testa trudnoće

Poduzetnici iz cijelog svijeta protekle sedmice su u Teksasu prezentirali inovacije koje bi mogle promijeniti način života. Među ostalim, predstavljen je i uređaj koji preciznije od mamografa može dati odgovor na pitanje ima li žena rak dojke.

Ovaj plastični uređaj može dati odgovor na pitanje ima li žena ima rak dojke – sve što je potrebno su njene suze.

„Razvili smo test za rak dojke koji traži proteinske biomarkere koji se nalaze u suzama“, objašnjava Omid Moghadam, izvršni direktor i osnivač firme Ascendant DX.

On je jedan od naučnika koji su izumili uređaj, a bivši je istraživač sa Harvarda. Dijagnostički alat za dijagnosticiranje raka dojke oponaša jednostavnost testa za trudnoću.

„U roku 20-30 minuta, pojavljuju se linije koje će vam reći je li rak prisutan u vašem tijelu ili ne“, objašnjava.

Ogromna stopa smrtnosti

Preliminarni testovi pokazuju kako je uređaj veličine džepa dva puta precizniji u otkrivanju raka dojke od tradicionalnog mamografa. Činjenica da ne košta mnogo i njegova pokretljivost mogli bi spasiti živote.

Rak dojke ima stopu smrtnosti od 58 posto u nekim državama poput afričkih, što tri puta više nego u SAD-u, gdje se otkriva ranije.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Iako je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji , odziv na preventivne preglede, upozoravaju ljekari, nije zadovoljavajući.Nacionalni skrining za ovu bolest u Srbiji se provodi četiri godine, a u velikom broju gradova na besplatan preventivni pregled odazove se manje od polovine pozvanih žena. 

Published On 09 Aug 2016

Rak dojke je najčešći rak kod žena. Drugi je najčešći, iza raka pluća, kod oba spola zajedno. Na rak dojke otpada 10,1 % svih slučajeva raka u svijetu ili nešto više od milion novodijagnosticiranih žena godišnje.   Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke. Koji su faktori i kako na vrijeme otkriti bolest? Pružaju li […]

Published On 12 Oct 2015
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO