Razvijen superračunar za samovozeće automobile

Superračunar Drive PX 2 je veličine kutije za užinu (Nvidia)

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača grafičkih čipova, američka kompanija Nvidia predstavila je superračunar jačine 150 MacBook Pro računara koji će upravljati samovozećim automobilima.

Direktor te kompanije Jen-Hsun Huang predstavio je na ovogodišnjem sajmu tehnologije CES u Las Vegasu novi računar za automobile “Drive PX 2”, veličine kutije za užinu, a procesorske snage jednake 150 Appleovih MacBook Pro računara.

Računar koji posjeduje 12 procesorskih jezgri, što omogućava snagu procesiranja od osam teraflopsa i 24 triliona operacija učenja u sekundi, ima četiri grafička procesora i podržan je vodenim hlađenjem.

Toliko jaka snaga procesiranja, kako smatra Nvidia, potrebna je da bi samovozeći automobili mogli da obrade informacije svih senzora, da kontroliraju vozilo i istovremeno da uče sebe kako najbolje da prepoznaju različite oblike u svom okruženju.

Ideja je, ističu predstavnici kompanije, da automobili budu potpuno autonomni i da ne zavise od povezanosti na mrežu, prenosi Tanjug.

Brojna oprema

Sudeći po tvrdnjama te kompanije PX 2 superračunar može da obradi informacije dobijene sa 12 videokamera, optičkih i laserskih radara (lidar), kao i ultrasoničnih senzora.

“Nvidijini grafički procesori su ključni za napredak u učenju i superračunanje. To koristimo kako bismo napravili mozak budućih autonomnih vozila koja će konstantno biti na oprezu i, naposlijetku, postići superljudski nivo svijesti o okruženju”, rekao je Huang, a prenosi internetska stranica te kompanije.

Prema njegovim riječima, samovozeći automobili će povećati sigurnost i uvesti nove, pogodne usluge mobilnosti, kao i ljepša urbanistička rješenja.

Drive PX 2 sistemom upravlja Nvidia DriveWorks softverski paket.

Prvi partner Nvidijinog Drive PX 2 sistema biće švedski proizvođač automobila Volvo, ali koristit će ga i Audi, Mercedes-Benz, Daimler, Ford i BMW.

Oni će ga dobiti u drugom kvartalu ove godine, dok će široj javnosti biti dostupan u četvrtom kvartalu, navodi se na stranici Nvidije.

CES je jedan od najprestižnijih sajmova potrošačke elektronike i tehnologije koji se svakog januara održava u Las Vegasu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije