Mark Zuckerberg razvija vještačku inteligenciju

Zuckerberg planira podučiti robota da razumije njegov glas, kako bi mogao kontrolirati sve u njegovom domu (AP)

Mark Zuckerberg želi izgraditi asistenta s vještačkom inteligencijom u 2016. godini, koji bi mu pomagao u kućanskim i drugim poslovima.

Osnivač Facebooka, koji sebi svake godine zacrta neki lični cilj, predstavio je na svom Facebook profilu plan za 2016. godinu.

“Možete to zamisliti kao Jarvisa u ‘Iron Manu'”, napisao je, podsjetivši na robota iz stripova i filmova američkog izdavača Marvel.

Svoj projekt počet će istraživanjem postojeće tehnologije, a zatim će podučiti robota da razumije njegov glas, kako bi mogao kontrolirati sve u njegovom domu, poput muzike, svjetla i temperature.

‘Zabavan izazov’

Želi da njegov asistent otvara vrata doma njegovim prijateljima tako što će pogledati njihova lica kada pozvone, napisao je osnivač Facebooka.

Robot bi trebao vizuelno obrađivati podatke i tako svome “ocu” Zuckerbergu pomagati u poslu.

Zuckerberg je napisao da bi razvoj robota trebao za njega biti “zabavan intelektualni izazov” i najavio da će sa prijateljima na Facebooku dijeliti iskustva tokom projekta.

Drugi izazovi koje je Zuckerberg sebi zadao prošlih godina bili su čitati dvije knjige mjesečno i naučiti kineski, pišu agencije.

Izvor: Agencije