Mark Zuckerberg razvija vještačku inteligenciju

Zuckerberg planira podučiti robota da razumije njegov glas, kako bi mogao kontrolirati sve u njegovom domu (AP)

Mark Zuckerberg želi izgraditi asistenta s vještačkom inteligencijom u 2016. godini, koji bi mu pomagao u kućanskim i drugim poslovima.

Osnivač Facebooka, koji sebi svake godine zacrta neki lični cilj, predstavio je na svom Facebook profilu plan za 2016. godinu.

“Možete to zamisliti kao Jarvisa u ‘Iron Manu'”, napisao je, podsjetivši na robota iz stripova i filmova američkog izdavača Marvel.

Svoj projekt počet će istraživanjem postojeće tehnologije, a zatim će podučiti robota da razumije njegov glas, kako bi mogao kontrolirati sve u njegovom domu, poput muzike, svjetla i temperature.

‘Zabavan izazov’

Želi da njegov asistent otvara vrata doma njegovim prijateljima tako što će pogledati njihova lica kada pozvone, napisao je osnivač Facebooka.

Robot bi trebao vizuelno obrađivati podatke i tako svome “ocu” Zuckerbergu pomagati u poslu.

Zuckerberg je napisao da bi razvoj robota trebao za njega biti “zabavan intelektualni izazov” i najavio da će sa prijateljima na Facebooku dijeliti iskustva tokom projekta.

Drugi izazovi koje je Zuckerberg sebi zadao prošlih godina bili su čitati dvije knjige mjesečno i naučiti kineski, pišu agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema najavama naučnika, sljedeće godine počinje zlatno doba tehnološkog napretka. Razvoj umjetne inteligencije, infomaciono-komunikacijske tehnologije i robota, osim što život mogu da učine jednostavnijim, pred čovječanstvo postavljaju i neke nove izazove. Prije svega one sigurnosne i etičke.

Published On 03 Jan 2016

Veliki broj uglednih naučnika potpisao je otvoreno pismo u kojem pozivaju na zabranu autonomnog oružja. Astrofizičar Stephen Howking i jedan od osnivača Applea Steve Wozniak nalaze se među onima koje zabrinjava činjenica da neke vlade razvijaju oružje koje “može da razmišlja svojom glavom”. 

Published On 29 Jul 2015
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO