Titanosaur, najveća neman u historiji New Yorka

Od King Konga do Godzille, mnoge filmske nemani napadale su New York. Ali, noviji gigantski posjetilac razlikuje se od filmskih čudovišta jer je zaista postojao prije skoro 100 miliona godina – riječ je o Titanosauru.

Najveći dinosaur ikada otkriven izložen je javnosti prvi put. Dug je ukupno 37 metara, a glava mu viri kroz vrata najveće muzejske galerije. Ovo je prvi primjerak te vrste koji je pronađen. Naučnici mu još nisu dali zvanični naziv, pa ga za sada od milja zovu Titanosaur. Ne znaju je li bio mužjak ili ženka.

Za sada znaju da je zemljom hodao prije skoro 100 miliona godina. Težio je 70 tona – koliko teži i 10 afričkih slonova, iz New Yorka javlja novinar Al Jazeere Gabriel Elizondo.

“Prilično sam visoka osoba, ali kao što vidite, dinosauru nisam ni do koljena. Riječ je o zaista ogromnoj životinji. Štaviše, paleontolozi kažu da je ovaj primjerak uginuo u adolescentnom dobu. Dakle, nije se potpuno razvio. Zamislite samo koliki su njegovi roditelji bili”, dodaje.

Jedinstvena prilika

Otkriven je u udaljenom području Patagonije u Argentini 2014. godine. Timu paleontologa trebalo je cijelih 18 mjeseci da iskopaju više od 200 kostiju. Za razliku od ostataka drugih velikih dinosaura, gotovo 70 posto ovog primjerka je sačuvano.

“Da bismo otkrili kako su ove životinje živjele, potreban je prilično veliki skelet. Sada imamo tu priliku. Skelet ovoga primjerka očuvan je gotovo u potpunosti, tako da ćemo dobiti odgovore na ta pitanja”, navodi paleontolog Diego Pol.

Dio ostataka je prebačen u jednu kanadsku laboratoriju, gdje je izrađen model kompletnog skeleta. Radnici Američkog prirodoslovnog muzeja u New Yorku sastavili su dinosaura dio po dio. Zahtjevan zadatak s kojim su se prvi put sreli. Gigant je sada izložen i posjetitelji se mogu diviti njegovoj veličini.

Ova jedinstvena prilika naučnicima će dati odgovore na misteriju o tome kako je najveći dinosaurus živio i na kraju uginuo.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO