Predstavljena kamera s 250 megapiksela

Eksperimentalna kamera u koju je ugrađen 250MP senzor (Canon)

Canon je proteklog vikenda obznanio da je razvio APS-H CMOS senzor sa skoro 250 megapiksela, što je najveći broj piksela koji se mogu ugraditi u potrošačke modele DSLR kamera.

Rezolucija koju postiže senzor iznosi rekordnih 19.580 x 12.600 piksela, ili 246,7 megapiksela, a može snimiti video koji ima 125 puta veću rezoluciju od Full HD (1080p) videa ili oko 30 puta veću rezoluciju od 4K videa (2160p), što omogućava korisnicima da izrežu i povećaju videosliku bez žrtvovanja rezolucije i jasnoće.

Kako bi predstavio mogućnosti novog senzora ugrađenog u testnu kameru, tim iz Canona je fotografisao avion na udaljenosti od 18 km, a na slikama se mogao razaznati natpis na njegovom trupu.

Za nadzor…

Kod CMOS senzora povećanje u broju piksela rezultira većom količinom signala, koja može uzrokovati probleme kao što su kašnjenje signala i nedostatke u sinhronizaciji. Novi CMOS senzor, uprkos izuzetno visokom broju piksela postiže ultravisoku brzinu očitanja signala od 1,25 milijardi piksela po sekundi zahvaljujući poboljšanjima kao što su minijaturizacija elektroničkih komponenti i poboljšana tehnologija obrade signala.

Canon razmatra primjenu ove tehnologije u specijalizovanim alatima za nadzor i sprječavanje zločina, mjernim instrumentima ultravisoke rezolucije i drugoj industrijskoj opremi, kao i na području vizuelnog izražavanja.

Izvor: Agencije