Hakeri prvi put napali firmu Apple

Hakeri su imitirali jedan od programa  Applea, da bi prevarili proizvođače aplikacija (Getty Images)
Hakeri su imitirali jedan od programa Applea, da bi prevarili proizvođače aplikacija (Getty Images)

Appleova virtualna prodavnica App-Store je prvi put postala žrtva velikog hakerskog napada.

Tu informaciju potvrdila je i uprava firme, nakon što je više kompanija za cyber sigurnost saopštilo da je u stotinama Appleovih aplikacija nađen štetni softver.

Hakeri su imitirali jedan od programa Applea da bi prevarili proizvođače aplikacija i da bi u njihov softver ubacili svoje programe.

Firma za cyber sigurnost Palo Alto objavila je kako je ovim napadom ugrožena funkcionalnost velikog broja Appleovih aplikacija, ali kako nema naznaka da su ukradeni neki firmini podaci ili da se desilo nešto drugo štetno po firmu.

Broj aplikacija

Glasnogovornica Applea je kazala da su inficirane aplikacije odstranjene iz App-Storea.

Nije navela tačan broj aplikacija koje su inficirane, kao ni mogućnost kako da korisnici prepoznaju je li njihov uređaj pogođen.

Američka kompanija Apple nedavno je predstavila niz novih uređaja pomoću kojih želi ojačati poziciju na globalnom tržištu tehnologije.

Međutim, analitičari imaju podijeljena mišljenja o tome koliko su inovacije Applea u stanju suprotstaviti se sve jačoj konkurenciji iz Azije.

Inovacije najvrednije američke kompanije, dopale su se investitorima na tržištu kapitala.

Netom nakon predstavljanja novih proizvoda, dionice Applea porasle su za jedan posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka kompanija Apple predstavila je niz novih uređaja pomoću kojih želi ojačati poziciju na globalnom tržištu tehnologije. Međutim, analitičari imaju podijeljena mišljenja o tome koliko su Appleove inovacije jake da se suprotstave sve jačoj konkurenciji iz Azije.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO