Inovacije iz Applea – šta je novo?

Američka kompanija Apple predstavila je niz novih uređaja pomoću kojih želi da ojača poziciju na globalnom tržištu tehnologije.

Međutim, analitičari imaju podijeljena mišljenja o tome koliko su inovacije Applea u stanju da se suprotstave sve jačoj konkurenciji iz Azije.

Neka borba počne… Novi smartphone, novi tablet i novi televizijski uređaj – glavno su oružje američkog Applea u tržišnoj borbi protiv sve jače azijske konkurencije.

Krenimo redom. „Sa oduševljenjem vam predstavljam novi iPhone“, rekao je Tim Cook, direktor Applea.

iPhone 6S i 6S plus predstavljeni su kasno sinoć. Dimenzije novog pametnog telefona identične su prethodnoj verziji.

Međutim, šesta generacija opremljena je boljom kamerom, bržim procesorom i novom 3D touch tehnologijom koja mjeri jačinu kojom korisnik pritišće ekran – stavka koja je privukla veliku pažnju tržišnih analitičara.

„3D touch je možda i najveća inovacija u posljednjih tri do pet godina. U korijenu će promijeniti način na koji ljudi koriste svoje pametne tlefone. Ovo je zaista velika stvar i mislim da će konkurenciji biti teško pronaći adekvatan odgovor“,  smatra Patrick Moorhead, tržišni analitičar.

Najveća vijest o iPadu

Odmah nakon smartphona, uslijedila je promocija tablet računara.

“Danas imamo najveću vijest o iPadu otkako iPad postoji i predstavljam je sa oduševljenjem“, najavio je Cook.

iPad Pro dobio je novi display čija se dijagonala produžila na 35 centimetara. Procesor je napravljen u saradnji sa IBM-om i CISKO Sistemom i gotovo je dva puta brži, a vijek baterije produžen je na deset sati.

„Prije svega, iPod Pro je veći. Dijagonala ekrana povećana je sa 10 na 12,9 inči i gotovo je identične debljine kao njegov prethodnik. Uz to, novi tablet opremljen je sa četiri zvučnika, umjesto dosadašnja dva, što povećava njegovu svestranost“, objašnjava Moorhead.

‘Budućnost televizije’

Šlag na tortu predstavlja novi Appleov TV uređaj.

„Ovo je novi Apple TV i vjerujemo da je ovo budućnost televizije“, rekao je Cook.

Povezan sa Appleovim App Storom, putem glasovnih komandi, Apple TV će korisnicima omogućiti gledanje najnovijih filmskih i ostalih sadržaja direktno sa interneta.

Ipak, tržišni analitičari nisu oduševljeni.

“Mogli su uraditi više. Mogli su ugraditi i 4K tehnologiju ili malo brži procesor nalik onima u Microsoftu ili Sonyju“, mišljenja je Moorhead.

Inovacije najvrjednije američke kompanije, dopale su se investitorima na tržištu kapitala. Netom nakon predstavljanja novih proizvoda, dionice Applea porasle su za jedan posto.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO