SAD platio Rusiji milijardu dolara za prevoz astronauta

SAD plaća Rusiji 81 milion dolara po astronautu za prevoz u svemir (EPA)

Direktor NASA-e Charles Bolden tvrdi da su Sjedinjene Američke Države od 2010. godine platile Rusima milijardu dolara za prevoz astronauta u svemir i kritizira Washington zato što nema povjerenja u američke svemirske brodove – šatlove.

Trebalo je da SAD nastavi proizvoditi šatlove, a ne da plaća Rusiji za prevoz na Međunarodnu svemirsku stanicu, smatra on.

“Prošlo je više od 1.500 dana od kada je američki svemirski brod posljednji put poletio sa kosmodroma”, podsjeća Boldin.

Nakon što je američka vlada odustala od daljeg korištenja šatlova, nakon niza havarija, u planu je bilo da se astronauti šalju u svemir komercijalnim brodovima, a upotreba ruskih sistema bila je samo privremena mjera.

Kako ističe šef NASA-e, da je Kongres pristao finansirati komercijalne letove, oni bi danas bili u završnoj fazi.

Direktni ekonomski gubici

Umjesto toga, u Američkoj svemirskoj agenciji “caruje” sumnja u taj način prebacivanja astronauta u svemir.

“Svaki dolar koji plaćamo Moskvi je dolar koji ne investiramo u američki biznis u Missouriju, Michiganu, Minnesoti ili bilo kojoj drugoj državi, gdje 350 kompanija rade na tome da osiguraju najvećoj zemlji na svijetu da ponovno samostalno šalje svoje astronaute u svemir”, navodi Bolden.

On tvrdi da su američki šatlovi imali maksimalnu udobnost i prostranost.

Bolden navodi direktne ekonomske gubitke zbog korištenja ruskih usluga – SAD plaća Rusiji 81 milion dolara po čovjeku, dok bi kod američkih firmi slanje na Međunarodnu svemirsku stanicu koštalo 58 miliona dolara.

Izvor: Agencije