VIDEO: Lansiran satelit za brzi internet širom svijeta

Izvor: Телестудия Роскосмоса

Ruska raketa lansirala je satelit u orbitu koji bi širom svijeta mogao omogućiti pristup brzom internetu.

Satelit Global Xpress britanske kompanije Inmarsat u svemir je otišao na ruskoj raketi Proton koja je lansirana iz Kazahstana.

Satelit će biti pozicioniran u orbiti iznad Pacifika kako bi sa dva druga sateltita osigurao globalnu pokrivenost internetom, čak i za udaljena područja na Zemlji.

Internet i u avionu

Iz kompanije Inmarsat kažu da bi na taj način internet imali i putnici u avionima, posada u podmornicama i radnici na udaljenim lokacijama u svijetu.


Foto: Getty

„To će biti ključno za početak nove ere u mobilnim satelitskim komunikacijama koje će promijeniti budućnost“, kazao je direktor Rupert Pearce.

Dodao je da očekuje da će ovaj sistem koristiti i vlade te velike kompanije, a brzi interent preko tri Inmarsatova satelita trebao biti dostupan od 2016. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Domet brzog interneta uskoro će obuhvatiti milione ljudi širom svijeta koji do sada nisu imali ovu opciju. To će im omogućiti novi satelit koji je lansiran iz Južne Amerike. Tarek Bazley objašnjava na koji način će raditi satelit i zbog čega će od njega najviše profitirati države u razvoju.

Published On 25 Jun 2013
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO