NASA uočila misterioznu planinu na Ceresu

Izvor: NASA

Sonda Dawn snimila je nove, do sada najjasnije fotografije Ceresa, koje prikazuju nove detalje površine ove patuljaste planete, kao što su krateri i planinu visine 6,4 kilometra.  

„Snimci sa sonde sada su tri puta oštriji nego prije i otkrivaju uzbudljive nove detalje ove intrigrantne patuljaste planete“, kazao je Marc Rayman, glavni inženjer i direktor ove misije NASA-e.

Nove fotografije ne otkrivaju ništa novo o sjajnim, reflektirajućim slojevima koji su uočeni na kraterima na Ceresu, međutim, prikazuju jasne linije na rubovima misteriozne planine kupastog oblika pored kratera.

Dawn bi trebao šest puta u naredna dva mjeseca mapirati cijelu površinu Ceresa, najvećeg objekta u glavnom pojasu asteroida između Jupitera i Marsa i patuljaste planete prečnika 950 kilometara. 

Podaci o gravitaciji

Sonda prikuplja i podatke o Ceresovoj gravitaciji, nakon čega bi se u oktobru trebala sigurno spustiti na nižu orbitu, oko 370 kilometara od površine patuljaste planete.

Poređenja radi, Međunarodna svemirska stanica kruži 250 kilometara od površine Zemlje.

Dawn je prva sonda koja proučava Ceres, a do ove planete stigla je u martu.

Prije toga, ova misija proučavala je asteroid Vestu, koji se također nalazi u ovom pojasu, čime je Down postala i prva letjelica koja je kružila oko dva odvojena tijela u svemiru.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka sonda Dawn uspjela je ući u orbitu patuljaste planete Ceres u Sunčevom sistemu, potvrdila je NASA.

06 Mar 2015
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO