Telefon otporan na prisluškivanje

TP imaju kućišta napravljena od novog materijala koji je čvršći od čelika ili titanija (Turing Robotic Industries)

Američka firma Turing Robotic Industries (TRI) će lansirati u prodaju od 31. jula svoj zaštićen telefon Turing Phone (TP) koji treba da pruža tajnost razgovora i uskladištenih podataka.

TP će biti dostupan u verzijama sa skladišnim prostorom od 16 do 128 gigabajta, a prodavat će se po cijeni od 610 do 870 dolara, objavljeno je web portalu geeko.lesoir.be.

Preko tog pametnog telefona, svi razgovori i razmjene podataka trebalo bi da budu šifrirani, da bi se izbjegli pokušaji špijuniranja, pa i državne sigurnosne agencija NSA.

Telefon funkcionira pod operativnim sistemom “Android Lollipop”.

Napredni materijali

TP je zaštićen i od fizičkih i klimatskih utjecaja zahvaljujući kućištu napravljenom od novog materijala koji je čvršći od čelika ili titanija.

Uređaj je, također, vodootporan kada se potopi do 10 metara, prenosi Tanjug.

To je pametni telefon od 5,5 inča (1920×1080 piksela) sa procesorom od četiri jezgre od 2,5 gigaherca, RAM memorijom od tri gigabajta, dva sistema za snimanje fotografija od 13 i osam megapiksela i čitačem digitalnih otisaka kojim se otključava.

Telefon će u početku moći da se poručuje samo putem internetske stranice proizvođača.

Za prve pretporudžbine će se dobijati i specijalni bluetooth paket koji će obuhvatiti tastaturu, zvučnik, džojstik i slušalice za igranje igrica.

Izvor: Agencije