Naučnici protiv oružja koje razmišlja

Veliki broj uglednih naučnika potpisao je otvoreno pismo u kojem pozivaju na zabranu autonomnog oružja. Astrofizičar Stephen Hawking i jedan od osnivača Applea Stewe Wovniak, nalaze se među onima koje zabrinjava činjenica da neke vlade razvijaju oružje koje “može razmišljati svojom glavom”.

Ljudska inteligencija, koja razvija umjetnu inteligenciju, širom svijeta okupila se u Buenos Airesu, na međunarodnoj konferenciji o napretku i budućnosti u ovoj oblasti. Čekaju li nas mašine sa sviješću, roboti koji imaju interakciju s ljudima… baš kao na filmu?

Upozorenje na moguće rizike

“Još smo daleko od toga. Ali, smatram da je to gotovo neizbježno. Mnogo toga ukazuje na to da ćemo u konačnici imati mašine sa sviješću, ali to se neće desiti preko noći”, kazao je Michael Wooldridge, predsjedavajući konferencije.

Već možemo vidjeti korist umjetne inteligencije u svakodnevnom životu – u medicini, vozila koja samostalno parkiraju, sigurnost na aerodromima… Ali, to je tek početak.

“Tehnologija se razvija brzo i često moramo zastati i postaviti važna pitanja: kuda ide tehnologija? Gdje su granice, ako ih uopće ima? Ko je kontrolira i koji su mogući rizici?”, pita reporter Al Jazeere, Daniel Schweimler.

Jedna od opasnosti može biti upotreba umjetne inteligencije kao oružja. Zbog toga je više od 1.000 naučnika koji razvijaju tehnologiju potpisalo ovo pismo, koje su objavili na konferenciji, kao upozorenje na moguće rizike.

“Ne želimo da čovječanstvo dođe u opasnu situaciju, a da nije bilo upozoreno. Ovo pismo je upozorenje protiv autonomnih mašina za ubijanje. Ne želimo mašine koje će odlučivati hoće li nekoga ubiti ili ne”, kaže Michael Wooldridge.

Upozoreni smo

Holivudski filmovi podgrijavaju naše strahove o mogućim opasnostima kako sile zla koriste tehnologiju da osvoje svijet.

“Mnogi imaju viziju apokalipse. Smatraju da moramo biti oprezni, jer bi računari mogli biti bolji od nas. U tome vide opasnost”, smatra Ricardo Rodriguez, organizator konferencije.

Dakle, upozoreni smo. Ali, ovo su dobri momci… Oni smatraju da će društvo imati koristi od tehnološke revolucije o kojima donedavno nismo mogli ni sanjati.

Izvor: Al Jazeera