Printanje automobila pomoću 3D printera

Prototip 3D automobila firme Local Motors, nazvan "Strati", zvanično je predstavljen u septembru 2014. (Reuters)

Živimo u dobu kada je svako sam svoj majstor. Možete sami napraviti kuhinju uz malu pomoć interneta, možete snimiti film pomoću pametnog telefona i završiti fakultet iz svoje sobe.

A ako jedna inovativna američka kompanija ostvari svoj naum, uskoro ćete moći sami sebi napraviti automobil, uz njihovu malu pomoć, naravno. Kompanija Local Motors osmislila je jedan od prvih 3D printanih automobila na svijetu.

Da, to je automobil iz printera. Pa ne baš u potpunosti, ali gotovo da jeste. Karoserija se isprinta. Motor, točkove i šasiju prave ljudi.

Izvršni direktor Local Motorsa, John “Jay” Rogers nada se da će do 2017. kupci moći otići na internet, prilagoditi automobil sebi i imati ga isprintanog za samo 44 sata.

Želite tri držača za čaše umjesto dva? Nema problema. Samo to naznačite. Želite džojstik umjesto volana? Zvuči dobro. Sve izvodivo.

Samo je nebo granica kada je u pitanju sastavljanje automobila i to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Rogers odabrao tehnologiju 3D printanja za pravljenje automobila.

“Printanje automobila pomoću 3D printera potpuno mijenja način na koji razmišljamo o osnovnoj konstrukciji vozila,” Rogers, 42-godišnji veteran iz rata u Iraku i bivši kapetan marinaca, rekao je Al Jazeeri.

“To vam omogućava da ubrzate proizvodnju u velikoj mjeri jer nema alata. Doslovno oblikujete materijal da poprimi odgovarajući oblik od samog početka”.

Karbonska vlakna i plastika

Prototip 3D automobila firme Local Motors, nazvan “Strati”, zvanično je predstavljen u septembru 2014.  u Chicagu na Međunarodnom sajmu proizvodne tehnologije.

Dostiže brzinu od 40 km/h i izgleda kao model koji bi Batman vozio. Američka vlada im još nije dala odobrenje za vožnju na cesti.

Nedavno je Rogers dozvolio Al Jazeeri da osmotri ovu jedinstvenu mašinu izbliza i da izvede testnu vožnju u svom domu u predgrađu Knoxvillea, u saveznoj državi Tennessee.

Auto je izrađen od karbonskih vlakana i plastike a na dodir odaje utisak  da se radi o metalu. Okretanje volana i dalje predstavlja poteškoću ali rade na otklanjanju tog nedostatka.

Rogers je, razumije se, ponosan na svoju kreaciju ali njegova vizija prevazilazi sami automobil. On misli da bi Strati mogao promijeniti svijet.

“Henry Ford nije imao internet”, kaže Rogers za čovjeka za kojega se smatra da je svijetu podario automobil. Da je imao internet drugačije bi radio, smatra Rogers.

Zato Rogers sada zove Knoxville domom. Local Motors gradi “mikrotvornicu”, kako je zovu nadomak grada. To će biti dijelom proizvodni pogon, dijelom tvornica ideja gdje će automobili stalno biti poboljšavani, dotjerivani i prilagođavani novim tehnologijama i inovacijama.

Jedan od njihovih 3D printera nalazi se odmah pored nacionalne laboratorije u Oak Ridgeu, u kojoj se kriju neke od najvećih američkih nuklearnih tajni, ali gdje se također razvijaju nove inovacije u oblasti energije i nauke.

Plan je da se karoserija printa u Oak Ridgeu, a da se zatim sklapa u Local Motorsu. Rogers kaže da će proizvodnja njegovih automobila koštati daleko manje od proizvodnje u velikim kompanijama kao što su Ford i Genral Motors, te da će trajati dosta kraće.

Zabrinutost za sigurnost

Dok većina automobila ima od 20 000 do 30 000 dijelova, Strati ima manje od 50. Rogers se nada da će nekada moći prodati automobil za 5000 dolara, ali sada još rade na određivanju cijene koja bi inicijalno mogla biti negdje između 18 000 i 30 000 dolara.

Strati će, bez sumnje privući strastvene ljubitelje automobila ali pitanje je kako će proći kod šire javnosti. Neki analitičari su skeptični.

“Ne izgleda kao automobil koji bih voljela da neko koga volim vozi po gradu”, kazala je Jessica Caldwell, starija analitičarka na web stranici za potrošače Edmunds.com. “Izgleda kao automobil koji je zabavno voziti u zatvorenom prostoru.”

Štaviše, dodaje ona, sigurnost je najvažniji prioritet za mnoge kupce, a automobil od karbonskih vlakana i plastike bit će teško prodati.

“Nisam sigurna da je tehnologija 3D printanja dovoljno napredovala da bi ljudima bilo uredu voziti 3D printane automobile”, dodaje ona.

I Rogers je ovoga svjestan, ali on vjeruje da kritičari ne shvataju poentu. Ljepota tehnologije 3D printanja je u tome što se ona stalno mijenja, uključujući i karakteristike vezane za sigurnost.

On dodaje da je automobil siguran i da je napravljen od istih materijala kao automobili Formule 1. Ova kompanija trenutno izvodi rigorozna testiranja ovog automobila na sudare da bi ga pripremila za cestu.
Kompanija Local Motors već ima i konkurenciju.

Jedna kineska kompanija je predstavila svoju verziju 3D printanog automobila u martu. Utrka je zvanično počela.

Izvor: Al Jazeera