Nema uvjeta za električna vozila u Moskvi

Inovacije i novi trendovi u autoindustriji nisu zaobišli ni Moskvu, gdje se na ulicama sve češće mogu vidjeti električni automobili. Međutim, vlasnici ovakvih vozila tvrde da se moraju riješiti mnogi problemi, kako bi na tržištu ovaj trend zaživio.

Gužve na ulicama Moskve nikada ne prestaju. Neko se pokušava probiti na dvotočkašima, dok drugi koriste metro.

Međutim, najnoviji trend jesu električni automobili. Istina je da nisu ništa brži od ostalih vozila, ali zato jesu ekonomičniji.

Kompanija za dostavu DHL, je među pokretačima ovog trenda. Gradska uprava im je izašla u susret tako što su širom grada postavili nova parking mjesta rezervisana isključivo za takozvane ‘zelene’ automobile. Ali velika prepreka je još uvijek nedostatak infrastrukture za njihovo punjenje.

Automobili se pune tokom noći u krugu kompanije i baterija može izdržati do kraja smjene, navodi jedan od uposlenika DHL-a.

Privatni vlasnici električnih automobila primjećuju kako električna vozila mogu rješiti određene probleme u gradskom saobraćaju. Ali za sada, ne postoje adekvatni preduvjeti.

‘Zeleni automobili’ bez birokratske podrške

“Prošle godine ste još uvijek mogli kupiti automobil bez plaćanja carine. Sada je birokratija toliko komplikovana tako da vlasnici električnih automobila plaćaju iste takse kao i vozači automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem. Štaviše, nestale su i one najmanje inicijative države da razvije tržište električnih vozila”, naveo je Mikhail Podorozhansky, urednik magazina Autoreview.

Vozači Teslinog modela S u Moskvi plaćaju i dodatni porez na luksuz u iznosu od 1.200 eura, budući da napon tog automobila ima snage koliko i benzinski motor od 420 konjskih snaga.

”To je najbolja ilustracija o tome koliko je vlada zainteresirana za razvoj ekološki prihvatljivih automobila”, dodaje Podorozhansky.

Sa druge strane, gradska uprava je oko Kremlja organizovala utrku bolida ‘formule E’, vozila koja koriste isključivo električne motore.

Prema saopćenju vlade, cilj te utrke upravo je skretanje pažnje stanovnika Moskve na vozila sa električnim motorima.

Izvor: Al Jazeera