NASA otkrila depozite stakla na Marsu

Čestice stakla koje je sonda detektirala nastale su kao posljedica silovitog udara, najvjerovatnije meteora (EPA)

Američka svemirska agencija (NASA) saopćila je danas kako je orbitalna sonda MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) otkrila depozite stakla u nekoliko kratera crvene planete, prenose svjetske agencije.

U saopćenju NASA-e se navodi kako su čestice stakla koje je sonda detektirala nastale kao posljedica silovitog udara, najvjerovatnije meteora, pri čemu se stvorilo dovoljno snage da se kamenje rastopi, a staklo brzo ohladi u atmosferi.

Proteklih godina, istraživanja su pokazala kako su u takvom staklu na Zemlji sačuvane male količine organskog materijala koji potiče iz vremena kada je prije više miliona godina veliki meteor udario u našu planetu.

Dokazi života

Postoji mogućnost da se i u staklu na Marsu nalaze sačuvani dokazi života iz davne prošlosti planete, pod pretpostavkom da je život na njoj uopće postojao.

Budući da se depoziti stakla nalaze na jednoj od lokacija koje će biti istraživane novim Marsovim roverom koji bi trebalo da bude lansiran 2020. godine, naučnici se nadaju da će uskoro biti u prilici da nađu dokaze o postojanju života.

Detalji o marsovskom staklu, koje su prikupili Kevin Cannon i Jack Mustard, istraživači sa Univerziteta Brown, objavljeni su u časopisu Geology.

Izvor: Agencije