Video: CERN opet pokrenuo Veliki hadronski sudarač

Izvor: YouTube/CERN

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) ponovno je pokrenula najveći akcelerator čestica na svijetu, Veliki hadronski sudarač (LHC), prvi put nakon pauze od dvije godine, čime se nastavljaju istraživanja materije.

Naučnici će u LHC-u u oba pravca usmjeriti snopove čestica energijom duplo većom nego što je postignuta u prvobitnom trogodišnjem istraživanju koje je počelo 2010. i rezultiralo dokazivanjem postojanja Higgsovog bozona, otkrića koje je donijelo dvije Nobelove nagrade 2013. godine.

Nakon što Veliki hadronski sudarač i cijeli lanac ubrzavanja čestica budu u pogonu, operateri će raditi u kontrolnoj sobi u smjenama od po 24 sata dnevno.

Naučnici se nadaju da će pronaći dokaz za oblast koju nazivaju „nova fizika“. Taj koncept uključuje i nevidljivu „tamnu materiju“, za koju vjeruju da čini 96 posto materije u Svemiru.

‘Nova fizika’

„Jedina stvar koju zaista znamo jeste da postoji ‘nova fizika’, zato što model koji sada imamo nije potpun“, kazao je Luca Malgeri, naučnik iz CERN-a.


Foto: AFP/Getty

„Ona može biti povezana sa tamnom materijom, a i ne mora. Može biti povezana sa nečim sasvim novim.“

Veliki hadronski sudarač čestica nalazi se u 27 kilometara dugom podzemnom tunelu nedaleko od Ženeve, na švicarsko-francuskoj granici.

Tokom prvog trogodišnjeg perioda funkcioniranja akcelerator je korišten za otkriće subatomske čestice, o čijem postojanju se dugo teoretiziralo, poznate kao Higgsov bozon, bez koje se čestice ne bi mogle držati zajedno i bez koje ne bi bilo materije.

Rad akceleratora je obustavljen u februaru 2013. godine zbog čišćenja i remonta.

Izvor: Agencije