Izložen fosil ribe stare 375 miliona godina

Ovaj fosil bi mogao biti koristan za nova saznanja o dalekoj prošlosti i prahistorijskom životu (Anadolija)

Fosil ribe star oko 375 miliona godina izložen je u Prirodnjačkom muzeju Kanade u Ottawi, deceniju nakon što su ga paleontolozi iskopali na otoku Ellesmere, na krajnjem sjeveru Kanade.

Paleontolozi Neil Shubin i Edward Daeschler sa Univerziteta u Chicagu su pronašli, a potom na pomenutom Univerzitetu vršili naučna istraživanja na fosilu ribe, koji su nazvali Toktaalik Roseae, prenosi Anadolija.

Riječ je o fosilu bića koje je živjelo prije 375 miliona godina i koji bi mogao biti koristan za nova saznanja o dalekoj prošlosti i prahistorijskom životu.

Dio naše historije

“Dio naše historije pripada ovoj životinji, historije koja govori odakle dolaze naši laktovi, zglobovi i vrat. To nam ovo biće govori – kako je riba evoluirala da hoda po zemlji i kakva je bila naša historija kada je naš predak bila ta riba”, rekao je Shubin.

Tiktaalik Roseae je imao peraje, škrge i druge organe svojstvene ribama, ali i vrat koji je omogućavao pokrete glave neovisno od ostatka tijela, što je slučaj s današnjim vodozemcima.

Specifične kosti nalik na udove sisavaca navode stručnjake da tvrde da se ova prahistorijska životinja kretala poput krokodila.

Izvor: Agencije


Povezane

Od blizu 400 poznatih vrsta dinosaurusa, ostaci više od 70 pronađeni su u Mongoliji. Među njima je Tiranosaurus Batar, čiji je fosil procijenjen na milion dolara. Nedavno je vraćen kući iz SAD-a i izložen u Ulan Batoru. Divja Gopalan posjetila je izložbu i istražila koliko su fosili značajni za Mongoliju.

Published On 13 Jul 2013
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO