Roboti pomažu pacijentima od moždanog udara

Približno 15 miliona ljudi godišnje doživi moždani udar, što stvara jednu od najvećih grupa osoba sa hendikepom. Za one sretne koji imaju pristup rehabilitaciji, put do ozdravljenja može da bude dug i frustrirajući. Zato je jedna bolnica u Londonu zatražila pomoć eksperata iz oblasti robotike.

Prije osam godina, pacijentica Amanda doživjela je moždani udar. Uspjela je ponovno naučiti hodati, ali nikad nije povratila punu kontrolu nad mišićima ruke i šake. Sada prolazi kroz tretman koji uključuje robote koji pomažu pacijentima da ponovno steknu mišićnu motoriku. Kombinirajući kompjuterski kontrolisan egzoskelet sa videoigricama, pacijenti su u stanju efektivnije obavljati precizne pokrete.

“Vaš mozak se na neki način odvoji od ruke koju i dalje morate koristiti. Mašina vas navodi kroz program i to je dobar osjećaj, jer možete praviti pokrete na način kojim bi se ruka prirodno kretala”, rekla je pacijentica Amanda.

Bolje fokusiranje

Stručnjaci tvrde da je potrebno najmanje 500 ponavljanja istog pokreta tokom jedne sesije, kako bi se napravile dugotrajne promjene. Roboti pomažu da se pacijent bolje fokusira.

Pravljenjem većeg broja ponavljanja, dobija se i količina i intenzitet. Na osnovu istraživanja životinja utvrđeno je da je potrebno na stotine ponavljanja kako bi se naučio određeni pokret, naveo je neurolog Nick Ward.

Mišići ruke i šake pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar, često se zgrče i atrofiraju zbog slabe upotrebe. To otežava svakodnevne pokrete. Tretman robotima pomaže opuštanju i jačanju tih mišića. Ali za potpuni oporavak potrebna je i klasična fizioterapija.

“To nije potpuni lijek. Ne možete samo kupiti šest robota i vršiti terapiju bez fizioterapeuta, zato što roboti ne mogu sami opustiti zgrčene mišiće. Roboti ne znaju koji mišići su zgrčeni i atrofirani, a koji ne”, kazala je Fran Brander, fizioterapeutkinja.

Jasno je da pravovremena i efektivna terapija daje najveće šanse za uspješnu rehabilitaciju. Stoga sve više bolnica širom svijeta traži rehabilitacijske robote. A za pacijente, svaka pomoć je itekako dobrodošla.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Moderna robotika postala je nešto o čemu smo u proteklim decenijama čitali u romanima naučne fantastike. Milion dolara vrijedan bionički čovjek predstavljen je posjetiocima Londonskog muzeja nauke.

Published On 06 Feb 2013

Tehnologija koju očekujemo dogodine mogla bi naš plavi kliker napraviti barem malo ljepšim mjestom za život.

Published On 23 Dec 2014
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO