Svemirski brod se noćas raspada u atmosferi

Gubitak kontrole i pad ruske letjelice prema Zemlji [Izvor: YouTube/NASA]

Ruski svemirski teretni brod Progres M-27M raspast će se u atmosferi u noći s četvrtka na petak, saopćila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Kako prenose ruski mediji, letjelica će napustiti orbitu između 00:45 i 06:36 sati po moskovskom vremenu, ali zasad nije objavljeno na koje bi područje mogli pasti njezini manji ostaci.

Roskosmos navodi da će Progres izgorjeti u atmosferi te da bi samo dio njegovih ostataka mogao pasti na površinu Zemlje, prenosi Hina.

Ruski svemirski teretni brod Progres, koji je trebao dopremiti hranu i gorivo na Međunarodnu svemirsku stranicu (ISS) i nad kojim je Rusija izgubila kontrolu, počeo je padati prema Zemlji 29. aprila.

Tada je jedan dužnosnik ruskog svemirskog programa, koji je želio ostati anoniman, potvrdio za France Presse da svemirski brod više ne reagira na komande ruskih inženjera te da je počeo imati “potpuno nekontrolirane reakcije”.

Iako tačno mjesto pada svemirskog broda nije poznato, obično se velika većina letjelica tog tipa raspada u atmosferi ili završava u okeanima, koji zauzimaju najveći dio zemljine površine.

Osnovana je istražna komisija kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do gubitka letjelice, a datumi lansiranja još dvije letjelice tipa Progres, odgođeni su do trećeg ili četvrtog kvartala ove godine.

Tehnički problemi

Progres je s gotovo tri tone potrepština lansiran 28. aprila s kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu pomoću rakete Sojuz, no na ISS nije uspio pristati zbog tehničkih problema, koji su počeli kao teškoće s prijenosom podataka, rekao je dan nakon lansiranja čelnik Roskosmosa, Igor Komarov.

Na ISS je trebao je dopremiti naučnu opremu i najnužnije potrepštine, poput vode i hrane.

Ranije je također saopćeno da teretni svemirski brod nije dostigao svoj cilj. Automatsko povezivanje s ISS-om nije uspjelo, jer je brod ušao u orbitu znatno više nego što je planirano.

Cijena misije slanja Progresa na ISS bila je 2,59 milijardi rubalja (blizu 46 miliona eura), rekao je glasnogovornik Roskosmosa za Reuters.

Raketa Sojuz, koja je 2011. nosila sličan teretni brod, imala je kvar i srušila se u Altaju (mongolsko-kineska granica) netom nakon polijetanja.

Svake godine lansiraju se tri do četiri teretna broda Progres koji nose opremu i hranu nužne za život ISS-a. Nakon obavljene misije vraćaju se i izgaraju u atmosferi iznad Tihog okeana.

Izvor: Agencije