Razbijen botnet od 12.000 računara

Botneti su mreže računara koja se povezuju nakon što se zaraze malicioznim sadržajem (EPA)

Američki Federalni istražni biro Europol te britanska i holandska policija, razbili su botnet mrežu od najmanje 12.000 računara koje su preuzeli kriminalci, objavio je Europol.

Software kojim su bili zaraženi računari bio je “jako sofisticiran”, ali je mreža relativno mala u odnosu na druge do sada otkrivene, navodi Europol.

Većina žrtava bile su u SAD-u, Japanu, Indiji i Tajvanu, rekao je šef Europolovog Centra za cyber kriminal Paul Gillen.


Štetu nije moguće procijeniti, saopćio je Europol [EPA]

Internet kriminal

Štetu nije moguće procijeniti, kazao je, dodajući da u sklopu akcije još niko nije uhapšen.

“To će potrajati neko vrijeme. Tek smo prošle noći srušili botnet.”

U akciji su učestvovali FBI, Europol te britanska i holandska policija, u saradnji s privatnim kompanijama, kao što su Intel, Kaspersky i Shadowserver.

Botneti su mreže računara koje se povezuju nakon što se zaraze malicioznim sadržajem.

Ako je računar dio botnet mreže, naredbe koje šalje računarski kriminalac sa udaljenog računara, koji služe za distribuciju neželjenog i malicioznog sadržaja na druge računare, izvršit će se, a da ih vlasnik računara i ne opazi.

Botneti služe kao osnovna infrastruktura internetskom kriminalu i jedan su od najvećih ilegalnih izvora prihoda na internetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Špijunira li vas neko posredstvom računara? Sada postoji besplatan program koji vam može dati odgovor na to pitanje. Skupina za ljudska prava i tehnološka organizacija napravili su “Detekt”, program koji otkriva špijunske aktivnosti u vašem računalu, koje standarni antivirusni softveri ne mogu vidjeti. Detaljnije Julie MacDonald.

Published On 23 Nov 2014

Američki predsjednik je tokom godišnjeg obraćanja naciji od Kongresa zatražio usvajanje novog seta zakona za borbu protiv internetskog kriminala. Borce za ljudska prava brine da bi navedeni zakoni mogli da povećaju stepen kontrole nad građanima, dok bi hakeri i dalje nesmetano mogli da djeluju. Priča Shihaba Rattansija.

Published On 30 Jan 2015
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO