Direktor bh. Microsofta: Piraterija i loši zakoni štete državi

Besplatna nadogradnja na Windows 10 važi i za regiju, kazao je Krivošija (Al Jazeera)

Razgovarao: Mario Pejović

Dolaskom Satye Nadelle na čelo Microsofta, američki informatički gigant je najavio brojne promjene u radu kompanije, kako u poslovnoj viziji, tako i u rukovodstvu.

Gotovo istovremeno sa promjenom u sjedištu u Redmondu, i ured u Bosni i Hercegovini je dobio novog direktora, Omara Krivošiju, koji je za Al Jazeeru govorio o nadolazećem operativnom sistemu Windows 10, planovima kompanije za BiH, te o borbi protiv korupcije.

  • Najznačajnija vijest iz Microsofta za 2015. je da će ove godine biti predstavljen novi Windows operativni sistem, odnosno Windows 10. Kada ga možemo očekivati i da li će biti dostupan odmah u svim dijelovima svijeta?

– Izdavanje Windows 10 operativnog sistema za sve uređaje je svakako jedan od najznačajnijih događaja za Microsoft u ovoj kalendarskoj godini, s obzirom da ćemo s ovim operativnim sistemom, kao bazom, ciljati ne samo na tradicionalne uređaje kao što su PC-ovi ili telefoni, već i na industrijske uređaje kao što su čitači kartica, AMT-ovi, POS uređaji itd.

Kada je u pitanju datum izdavanja Windows 10 operativnog sistema na tržište, sa vama u ovom trenutku mogu podijeliti samo informaciju da je taj događaj planiran tokom ljeta ove godine.

  • Ranije ove godine je objavljeno da će korisnici starijih verzija Windowsa moći besplatno nadograditi svoj operativni sistem na Windows 10, pa čak i piratske verzije. Da li će opcija besplatne nadogradnje važiti i za zemlje Zapadnog Balkana, ili samo za određena tržišta?

– Microsoft je prije par mjeseci objavio da će korisnici Windows 7 i Windows 8.1 operativnog sistema dobiti priliku da izvrše besplatnu nadogradnju na Windows 10 operativni sistem u prvoj godini od izdavanja Windows 10 operativnog sistema u sklopu ponude koja će važiti i za regionalno tržište. Ova ponuda ne omogućava legalizaciju nelegalnih kopija ranijih verzija Windows operativnog sistema.

Kada je u pitanju Office paket, iskoristio bih priliku da napomenem da je na lokalnom i regionalnom tržištu već neko vrijeme dostupan Office 365 za privatne i poslovne korisnike, a koji po izvrsnim uslovima nudi pristup popularnim Microsoft cloud servisima te Office aplikacijama, uključujući i mogućnost korištenja tih aplikacija na većem broju uređaja jednog korisnika.

  • Windows operativni sistemi i Office paketi su među privatnim i poslovnim korisnicima najpopularniji softveri, kako u svijetu, tako i u regiji. Samim tim su i najčešće piratizirani softveri. Imate li informaciju koliko je piratskog softvera u BiH i zemljama regije i koje korake Microsoft poduzima u borbi protiv takvog softvera?

– Prema posljednjoj globalnoj IDC studiji stopa piratstva u BiH iznosila je 65 posto, što je u poređenju sa Hrvatskom, gdje je ta stopa 53 posto, ili sa Slovenijom, čija stopa piratstva iznosi 44 posto, dosta visoko. Bosna i Hercegovina mora još dosta da radi na smanjenju piraterije, prije nego što možemo početi govoriti o njenom iskorjenjivanju, mada postoje aktivnosti koje provode nadležne institucije, ali je potrebno da te aktivnosti budu redovne.

Također, potrebno je da svi zajednički radimo na podizanju svijesti kod korisnika o tome koliko je zapravo važno da se koristi legalan softver. Mediji mogu dosta pomoći u tome, tako što će redovno pratiti sve aktivnosti i objektivno izvještavati o njima. Pored svega ovoga, moramo biti svjesni dva negativna utjecaja piraterije na razvoj zemlje.

Jedan se ogleda u tome da strane kompanije ne žele investirati u zemlje sa tako visokom stopom piratstva, jer znaju da njihov Know-How neće biti zaštićen, dok drugi utječe na smanjenje naplaćenih poreza, jer nelegalan softver dolazi kroz kanale koji nisu obuhvaćeni regularnim poreskim sistemom. Uz sve navedeno, postoje i tehnički nedostaci nelegalnog softvera, koji se najčešće ogledaju u tome da korisnik ne dobija redovna softverska ažuriranja, što računare čini ranjivim na različite cyber napade.

  • Kako napreduje legalizacija Microsoft programa u BiH u odnosu na regiju? Da li je došlo do određenih poboljšanja u Vašem mandatu?

– Microsoft BiH sarađuje sa Business Software Alliance (BSA) u cilju podizanja svijesti o rizicima upotrebe nelegalnog softvera, kao i na aktivnostima vezanim za smanjenje stope piratstva u BiH. Jedna od tih aktivnosti je i obilježavanje Play it Safe Dana, u sklopu kojeg smo još jednom ukazali na rizike koji nastaju pri upotrebi nelegalnog softvera. Još jedna od aktivnosti koju BSA redovno provodi je i saradnja sa nadležnim institucijama u BiH u oblasti nadzora nad nelegalnom upotrebom softvera.

Prema našim saznanjima, do sada su u Federaciji BiH provedene dvije veće akcije inspekcijskog nadzora, koje su, sasvim sigurno, imale veliki značaj u podizanju svijesti kod privrednih subjekata o tome koliko je važno, i sa sigurnosne, ali i sa zakonske strane, koristiti legalan softver u poslovanju.

I Microsoft BiH i BSA su pozdravili ove i slične aktivnosti nadležnih institucija, a koliki značaj je to imalo za BiH najbolje govori izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2013. godinu, u kojem je jedini pozitivno ocijenjeni napredak bio upravo ovaj vezan za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Ono što dodatno želim naglasiti je da bi smanjenje upotrebe nelegalnog softvera dovelo do jačanja IT industrije u BiH, ali i generalnog ekonomskog razvoja.

  • Kako kotira tržište BiH u poređenju sa tržištima slične veličine u svijetu i koje su odlike?

– Možemo reći da je situacija u BiH uporediva sa zemljama u regionu, ako se uzme u obzir jaka decentraliziranost, ne samo političkog sistema, već i tržišta u BiH.

Microsoft model poslovanja u svim zemljama je indirektan, što znači da se svo poslovanje ka krajnjem kupcu odvija preko partnera, lokalnih IT kompanija koje su uključene u našu partnersku mrežu. U BiH imamo oko 400 takvih partnera, što je zaista dobar broj.

Ključni korisnici u Bosni i Hercegovini koji su oslonjeni na Microsoft proizvode, pored Windows operativnog sistema i Office aplikacija, za svoju infrastrukturu koriste proizvode kao što su Windows Server, Hyper-V virtualizaciju, System Center za napredno upravljanje uređajima, SQL Server za potrebe baza podataka te svakako proizvode kao što su Exchange, Lync (koji je sada poznat kao Skype for Business) te SharePoint za potrebe komunikacije i kolaboracije nad dokumentima, Dynamics CRM te mnoge druge. Uz nabrojane, dio korisnika je već izvršio tranziciju na Office 365 te koristi Microsoft Azure uz upravljanje infrastrukutrom u cloudu.

  • Šta je najveći problem u BiH za Microsoft, ali i za sve strane poduzetnike?

– U BiH zasigurno postoje određeni izazovi za poslovanje, ali se mi trudimo da kroz otvorenost i saradnju sa svim institucijama i organizacijama iste prevaziđemo.  Ipak bih naglasio dva izazova koje smatram ključnim za uspjeh poslovanja, a to je neusklađenost ili nepostojanje zakona koji se tiču novih IT servisa, kao što su servisi u oblaku i konstantni problem sa zaštitom intelektualnog vlasništva.

Kada govorimo o servisima u oblaku potrebno je naglasiti da implementaciju istih mora pratiti adekvatna zakonska regulativa, koja već postoji u zemljama regije i Evropske unije, a koja se posebno tiče pitanja koji podaci se mogu smještati u oblak. Već sam spomenuo stopu piratstva, te to smatram drugim izazovom, to sigurno predstavlja prepreku ne samo Microsoft kompaniji, već i novim potencijalnim investitorima.

  • Kakvi su planovi Microsofta kada je u pitanju BiH? Da li kompanija ima neku specijalnu strategiju prema ovom tržištu?

– Kada je lokalno tržište u pitanju, fokusirani smo prije svega na naše partnere. Partneri, odnosno lokalne IT kompanije, predstavljaju veliki potencijal pa su i aktivnosti su usmjerene na edukaciju partnera o novim rješenjima sa posebnim fokusom na Microsoft servise u oblaku.

Tako je u oktobru protekle godine tradicionalni Partner dan u potpunosti bio u znaku tih rješenja, sa posebnim akcentom na predstavljanje Azure servisa, koji je u augustu prošle godine postao dostupan u BiH, i novih mogućnosti u sklopu Office 365 servisa.

Pored toga, za partnere smo organizirali i tehničke radionice za unapređenje prodajnih vještina neophodnih za rješenja u oblaku. Naravno, Windows 10 će također biti jedan od fokusa u narednom periodu.

Sa poslovnim korisnicima otvorili smo dijalog kroz podršku projekta Talk in Business, serije interaktivnih poslovnih konferencija, koja svaki mjesec okuplja predstavnike vodećih kompanija u zemlji. Format konferencija se pokazao vrlo uspješnim i daje nam priliku da kroz razgovor sa poslovnim korisnicima upoznamo njihove stvarne potrebe i upoznamo ih o Microsoft rješenjima koja im mogu pomoći da budu još uspješniji i produktivniji.

Iza nas je i MS NetWork 5 konferencija, naša najveća poslovno-tehnološka konferencija u godini, čiji fokus je bio na predstavljanju scenarija korištenja Microsoft Azure i Office 365 servisa, uz predstavljanje ključnih novosti Windows 10 operativnog sistema te rješenja lokalnih partnera.

S obzirom na naš poslovni model, kroz koji se oslanjamo na lokalne partnere, u narednom periodu ćemo svakako nastaviti sa intenzivnom organizacijom edukacijskih kurseva usmjerenih na približavanje cloud servisa i njihovu kombinaciju sa lokalnim data centrima, kako bi naši korisnici na najbolji način iskoristili postojeću infrastrukturu sa Microsoft cloud servisima.

Uz sve navedeno, u BiH polažemo i veliku važnost na društveno odgovorne projekte, kojima želimo unaprijediti lokalne zajednice. S tim u vezi upravo pokrećemo projekat za osobe treće životne dobi u saradnji sa našim partnerom, kompanijom Telemach. Projekat će obuhvatiti određeni broj građana koji će imati priliku da savladaju osnovne aplikacije i rad na računaru, kako bi mogli komunicirati sa svojim porodicama i prijateljima u drugim gradovima i inostranstvu.

  • Da li je Microsoft na neki način uključen u obrazovni proces zemalja regije? 

– Kada govorimo o našem fokusu na obrazovanje, ponosni smo što smo implementirali projekat pod nazivom “Škola budućnosti” zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, uz učešće devet osnovnih škola u Kantonu. Škola budućnosti podrazumijeva primjenu jednog sasvim novog obrazovnog koncepta, posebno za djecu od 8 do 12 godina pod nazivom “Okruženje za samoorganizovano učenje” (eng. SOLE – Self Organised Learning Environment).

Ovaj koncept u praksi podrazumijeva da nastavnici podstiču učenike na zajednički rad prilikom pronalaska odgovora na pitanja koja su dio nastavnog plana i programa. U takvim okruženjima, djeca imaju pristup Internetu i uređajima, ali je veoma važno da oni pri tome rade u grupama i na taj način razvijaju vještine kao što su timski rad, kritičko razmišljanje i kolaboracija.

Prva implementacija ovog projekta pokazala je da su djeca u mogućnosti da razumiju mnogo više nego što odrasli misle. Microsoft BiH je podržao projekat sa opremanjem učionica Windows 8.1 tabletima, implementacijom Office 365 servisa, izradom priručnika i treningom nastavnika.

Posebno nam je drago da nastavnica Fahrija Muratović iz OŠ “Behaudin Selmanović” u Sarajevu, koja je zajedno sa Dženitom Demir iz iste škole prva implementirala ovaj koncept, upravo u zadnjoj sedmici aprila predstavljala BiH na Globalnom forumu inovativnih nastavnika, koji Microsoft korporacija organizuje u Redmondu ove godine.

Također, aktivno smo radili na studentskom takmičenju Imagine Cup 2015. Proteklu godinu ćemo pamtiti i po osvajanju Nagrade publike, koju su osvojili studenti Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara, a čiji članovi su po okončanju takmičenja pokrenuli vlastite kompanije uz podršku Microsoft BizSpark programa.

Kakvo je vaše mišljenje o informatičkoj edukaciji u BiH? Može li ova zemlja ponuditi nešto Microsoftu, u smislu ideja, inovacija i dobrog kadra?

– Dinamičnost IT sektora prouzrokuje potrebu za novim stručnjacima u veoma kratkom vremenskom periodu, tako da konstantno postoji disbalans ponude i potražnje. Jedan od načina prevazilaženja ovog problema je izrada modela za dokvalifikaciju putem efikasnih IT kurseva. S tim u vezi, sa lokalnim partnerima pokrećemo novi projekat pod nazivom Microsoft Skills Centar, u sklopu kojeg će oko 200 mladih iz BiH imati priliku da savlada nove tehnologije i na taj način poveća svoje šanse za zaposlenje u IT industriji u BiH.

U ovom trenutku na lokalnom tržištu postoji velika potreba za kvalitetnim IT kadrovima, prvenstveno programerima, ali i projekt menadžerima u IT sektoru. Naša želja je da kroz saradnju sa fakultetima i drugim institucijama pomognemo našim partnerima i korisnicima da zadovolje potrebe za novim kadrovima.

IT tržište je izuzetno dinamično, no kvalitetno fakultetsko obrazovanje i određeno iskustvo svima u IT-u daje jako dobre mogućnosti za dalji razvoj karijere ili specijalizaciju u određenoj oblasti. U narednom periodu većina funkcija u IT-u će proći kroz određenu transformaciju, odnosno kroz prilagođavanje novim paradigmama poslovanja vezanim za cloud i hibridne servise.

Kroz programe kao što je Microsoft BizSpark, startupima, odnosno kompanijama mlađim od pet godina koji se bave razvojem softvera, dajemo mogućnost da se priključe velikoj mreži Microsoft partnera i investitora, da predstave svoje proizvode na globalnom tržištu te dođu do kompletnog Microsoft softvera neophodnog za razvoj potpuno besplatno.

Također, treba imati u vidu da na našem tržištu djeluje i jako veliki broj freelancera u IT-u, koji uglavnom rade za klijente van zemlje, pa smatram da bi se ovaj vid samozapošljavanja sigurno mogao i povećati uz određeno uređenje i olakšanje procedura vezanih za oporezivanje i pravno djelovanje.

Izvor: Al Jazeera