Video: Ruski svemirski brod pada ka Zemlji

Izvor: YouTube / NASA

Ruski svemirski teretni brod Progres, koji je trebao dopremiti hranu i gorivo na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i nad kojim je Rusija izgubila kontrolu, počeo je padati prema Zemlji u srijedu, prenose agencije.

Progres M-27M, koji je prema prvobitnim planovima trebao pristati na ISS u utorak, više ne odgovara ruskim inženjerima i ima „potpuno nekontrolirane reakcije“, potvrdio je u srijedu za AFP jedan zvaničnik ruskog svemirskog programa koji je želio ostati anoniman.

Počeo je padati, više nema kamo otići“, kazao je.

„Nemoguće je reći kada će tačno pasti na Zemlju, to ovisi od puno faktora. No, pad će se dogoditi u nekontroliranim uvjetima.“

Tačno mjesto pada svemirskog broda nije poznato, ali velika većina letjelica tog tipa raspada se u atmosferi ili završava u okeanima, koji zauzimaju najveći dio Zemljine površine.

Na konferenciji za novinare ruske svemirske agencije Roskosmos, koja je održana u srijedu navečer kako bi se potvrdio gubitak kontrole nad Progresom, zamjenik čelnika agencije Aleksandar Ivanov kazao je da je „nemoguće sada reći ko je i koliko kriv“ i dodao da je osnovana istražna komisija kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do gubitka letjelice.

Odgođena dalja lansiranja

Ivanov je kazao kako su datumi lansiranja još dviju letjelica tipa Progres odgođeni do trećeg ili četvrtog kvartala ove godine.

Progres je, sa gotovo tri tone potrepština, u utorak rano ujutro lansiran s kozmodroma u Bajkonuru (Kazahstan) pomoću rakete Sojuz, no na ISS nije uspio pristati zbog tehničkih problema, koji su počeli kao teškoće s prijenosom podataka, rekao je čelnik Roskosmosa Igor Komarov.

Na ISS je trebao je dopremiti naučnu opremu i najnužnije potrepštine, poput vode i hrane. Nakon pojave poteškoća saopćeno je kako će pristati na ISS 30. aprila, premda je let trebao trajati samo šest sati.

Cijena misije slanja Progresa na ISS bila je 2,59 milijardi rubalja (nešto više od 46 miliona eura), rekao je glasnogovornik Roskosmosa za Reuters.

Raketa Sojuz, koja je 2011. nosila sličan teretni brod, imala je kvar i srušila se u Altaju (mongolsko-kineska granica) netom nakon polijetanja.

Svake godine lansiraju se tri do četiri teretna broda Progres koji nose opremu i hranu nužne za život ISS-a. Nakon obavljene misije vraćaju se i izgaraju u atmosferi iznad Tihog oceana.

Izvor: Agencije