Kinezi modifikovali ljudski genom

Ovo dostignuće je pokrenulo žestoku debatu o etičkoj izvodljivosti takvih eksperimenata (AP)

Prvi put u historiji, kineski naučnici su objavili da su uspješno izmijenili genome ljudskih embriona, a to dostignuće je pokrenulo žestoku debatu o etičkoj izvodljivosti takvih eksperimenata, prenose agencije.

Na Sun Yat-sen univerzitetu u Kini osnovan je tim od šesnaest naučnika, koji predvodi istraživač genetskih funkcija Junjiu Huang.

Oni su pokušali da saznaju da li bi mogli da izliječe bolest gena koju izaziva Beta-talasemija (genetski poremećaj krvi koji bi mogao dovesti do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, čak i smrti), tako što će izmijeniti embrionalni genom.

Koristili su tehniku za obradu gena na osnovu ubrizgavanja kompleksa u embrion, koji se sastoji od zaštitnog DNK elementa dobijenog iz bakterija i specifičnog proteina.

Etička pitanja

Naučni tim je koristio samo “neodržive” embrione, dobijene od lokalnih klinika za plodnost “koji su bili preveliki i nisu mogli da se razviju u bebu”, istakao je Huang.

Konačni rezultati studije objavljeni su u online časopisu Protein i ćelija nakon što su dva međunarodna naučna časopisa – Engleska priroda i Američka nauka odbila da ih objave iz etičkih razloga, rekao je Huang.

Neki stručnjaci tvrde da bi tehnika izmjene embrionalnog gena mogla da ima svijetlu budućnost, jer bi to pomoglo iskorjenjivanju raznih genetskih bolesti prije nego što se beba rodi.

Drugi, međutim, strahuju da je takva tehnologija nemoralna i čak opasna, jer može da izazove haos u okviru ljudskog genoma, što je nasljedno.

Izvor: Agencije