Facebook uvodi promjene News Feeda

Jedna od ključnih promjena na Facebooku ima za cilj 'da osigura da sadržaj, koji su direktno objavili vaši prijatelji do kojih vam je stalo' (AP)

Društvena mreža Facebook objavila je kako će uvesti promjene u objavama novosti (News Feed) kako bi korisnici dobivali više informacija o tome šta se dešava kod „prijatelja do kojih vam je stalo“, prenose agencije.

Najveća mreža ovog tipa na svijetu objavila je promjene koje će smanjiti oslanjanje na „upućivanje“ saobraćaja – tačnije dijeljenje medijskih članaka i drugog sadržaja.

„Cilj News Feeda je prikazivanje sadržaja koji je korisniku bitan“, navodi se na blogu Facebookovih čelnika Maxa Eulensteina i Lauren Scissors, prenosi agencija AFP.

Bez komentiranih objava

Jedna od ključnih promjena na Facebooku ima za cilj „da osigura da sadržaj, koji su direktno objavili vaši prijatelji do kojih vam je stalo, poput objava fotografija, videosnimaka, promjena statusa i slično, bude više pozicioniran kako bi se smanjila mogućnost da vam to promakne“, navodi se na blogu.

Kako bi napravio mjesta za to, Facebook će niže pozicionirati objave kao što su komentar na medijski sadržaj ili objava neke druge osobe.

„Mnogi su nam kazali kako im se ne sviđa to što vide priče koje su njihovi prijatelji ‘lajkali’ ili komentirali“, dodaju iz FB.

„Ova nadogradnja će pozicionirati takve objave niže na News Feedu ili ih čak nikako neće objaviti kako bi vi vidjeli više stvari koje su vam bitne od prijatelja ili sa stranica koje ste ‘lajkali.“

Više sadržaja istog izvora

Facebook će također olabaviti svoje ranije pravilo koje je sprečavalo ljude da vide više objava od istog izvora.

Ova promjena za cilj ima „unapređenje iskustva za ljude koji nemaju dovoljno sadržaja na raspolaganju“, napisali su Eulenstein i Scissors.

„Ranije smo postavili pravila kako bi vas spriječili da vidite više objava istog izvora zaredom. Sa novom nadogradnjom, mi ćemo to pravilo olabaviti. Sada, ukoliko vam ponestane sadržaja, a vi želite provesti više vremena na News Feedu, vidjet ćete ga više.“

Iako ove promjene mogu smanjiti takozvani referral, odnosno upućeni saobraćaj, kao što su članci podijeljeni sa medijskih stranica, navodno Uprava Facebooka pregovara sa medijskim organizacijama da zadrži ovaj sadržaj kako bi bolje plasirali vijesti ciljanim čitateljima.

Izvor: Agencije