Tableta koja štiti od gojaznosti

Naučnici u Kataru predlažu novi tretman matičnim stanicama koji bi u slijedećih pet godina mogao riješiti problem pretilosti.

Jedan od vodećih naučnih magazina objavio je rezultate istraživanja o tretmanu koji bi mogao omogućiti preobražaj stanica sala u ljudskom tijelu – a kalorije bi se sagorijevale pojačano, bez obzira na to što se jede.

Ovaj rad zahtijeva mnogo strpljenja i umijeća. Naučnici godinama uzgajaju, razdvajaju i rastvaraju stanice sala, a sada su, kažu, postigli veliki napredak koji bi, tvrde, mogao promijeniti način liječenja gojaznosti.

„San je da se, bez promjene životnih navika, djeci ili odraslima samo da tableta koja će pojačati smeđe masti i prirodno ih štititi od gojaznosti“, kazao je doktor Lofti Couchane.

Sagorijevanje energije

Zvuči ironično, ali posjedovanje više takozvanih smeđih masnih stanica doprinosi – mršanju.

Gojaznost je dosegla razmjer epidemije, pa svi pokušavaju pronaći način da transformiraju bijele, takozvane loše masne stanice u ljudskom tijelu u smeđe koje čitavo vrijeme sagorijevaju energiju.

„Svi mi imamo bijele i smeđe masne stanice. Spoznavanje kako pretvoriti jedne u druge je jedna stvar, ali pretvoriti to u mogući način liječenja gojaznosti je nešto sasvim drugačije“,  javila je iz Dohe reporterka Al Jazeere Kim Vinnell.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera