SAD: ‘Stingray’, tajna metoda prisluškivanja

Poznato je da američke sigurnosne agencije dugo i u tajnosti prikupljaju podatke sa mobilnih uređaja osoba iz Sjedinjenih Američkih Država, ali i širom svijeta. Ali, sve češće se dešava da lokalne policijske snage rade istu stvar, koristeći se do sada tajnom tehnologijom, poznatom kao “Stingray”.

Prošlog ljeta Louise Goldsberry je legla u krevet nadajući se mirnom snu.

“Odjednom sam ugledala tog čovjeka s puškom uperenom u moje lice”, kaže ona.

Ispostavilo se da je taj čovjek, zapravo, policajac. Goldsberry i njen mladić su s lisicama na rukama izvedeni iz kuće, poslije čega je uslijedio pretres kuće. Nakon pola sata jednostavno su pušteni, bez ikakvog obrazloženja.

“Ni oprostite… ništa!”

Bez sudskog ovlaštenja

Louise je unajmila advokata, koji je doznao kako je postala žrtva nadzora tajnog policijskog uređaja poznatog kao “Stingray” (Raža). Uređaj je izumila kompanija Harris Corporation. Iako je dizajniran za vladine antiterorističke operacije, vjeruje se kako danas blizu 100 lokalnih policijskih agencija koristi “Stingray”bez sudskog ovlaštenja.

“Stingray” izgleda kao sasvim obični toranj za mobilnu komunikaciju. Presretanjem signala, u stanju je zaviriti u svaki dio nečijeg mobitela, objašnjava Al Jazeerina novinarka Kimberly Halkett, koja se javila iz Sarasote (Florida).

“Pokušali smo razgovarati s lokalnom policijskom upravom o korištenju ‘Stingraya’ na Floridi, ali naš zahtjev je odbijen. Isti slučaj je i s uredom šerifa, još jedne agencije za provođenje zakona”, ističe ona.

Razlog tome je nalog američkog Federalnog istražnog biroa, kojim je policijskim postajama naloženo da ne otkrivaju podatke o ovoj tehnologiji.

“Ne želim mnogo pričati o tome, jer ne želim da ‘zlikovci’ saznaju kako ih pratimo”, kazao je direktor FBI-ja James Comey.

Brojna pitanja

Advokat Michael Barfield navodi kako Louis Goldsberry nije nikakav “zlikovac”.

“Nevina je osoba, koja je postala žrtva ‘Stingraya’. Niko nema pravo narušavati privatnost nečijeg doma bez sudskog naloga. I još nešto, u ovoj zemlji nevini ste dok se ne dokaže suprotno”, rekao je on.

To piše i u Ustavu. Međutim, na dan upada u njenu kuću Louise se zapitala: “Kakva prava mi imamo? Je li zaista u Americi moguće da vam neko upadne u kuću i da vas zamalo ubije?”

Isto pitanje postavljaju i advokati, koji s njom i drugim žrtvama diljem SAD-a rade na otkrivanju “Stingraya”, tehnologije koju Vlada silno želi sačuvati kao tajnu.

Izvor: Al Jazeera