Na Marsu postojao okean veličine Atlantika

Na Marsu je prije 3,5 milijardi godina postojao ogroman okean veličine Atlantika koji je zauzimao 19 posto površine ove planete, a na pojedinim mjestima njegova dubina je bila više od 1,6 kilometara, navode naučnici Američke svemirske agencije (NASA) u studiji objavljenoj u magazinu Science.

Poređenja radi, Atlantik zauzima 17 posto površine Zemlje. Analizirajući njenu atmosferu, istraživači su zaključili da je Crvena planeta izgubila 87 posto svoje vode u svemiru.

Na Marsu je nekada bilo toliko vode da je cijela planeta mogla da bude prekrivena njome, i to na visini od 137 metara, navodi se.

Naučnici, međutim, vjeruju da je voda formirala veliki okean koji se protezao polovinom sjeverne hemisfere Marsa, te da je na pojedinim mjestima njegova dubina iznosila više od 1,6 kilometara.

Proučavanje obične vode

Imajući u vidu njegovu geologiju, taj dio planete se odavno smatra kao najpogodnije mjesto za postojanje okeana.

“Naša studija pruža dobru procjenu vode koja se nalazila na Marsu”, kazao je Geronimo Villanueva, istraživač u NASA-inom Centru za svemirske letove Goddard.

“Zahvaljujući ovoj studiji, možemo bolje da razumijemo historiju vode na Marsu”, dodao je on.

Najnovija procjena zasniva se na veoma detaljnim proučavanjima obične vode koju čine jedan atom kisika i dva atoma vodika (H2O) i teške vode u kojoj jedan atom deuterija zamjenjuje jedan atom vodika (HDO).

Izvor: Agencije